Alkuperäinen teos The Silence of the lambs, ilmestynyt 1988. Suomennettu 1993, suomentaja Hanna-Liisa Timonen. Gummerus. (s. 350)

Sarjamurhaaja, jota kutsutaan Buffalo Billiksi, hallitsee lehtien otsikoita ja saa etenkin kookkaat nuoret naiset kauhun valtaan.

Nuori ja viehättävä Clarice Starling saa tehtäväkseen haastatella tohtori Hannibal Lecteriä, "Hannibal kannibaalia", terävää mutta pahaa psykiatria ja hirvittävää tappajaa, jonka uskotaan tietävän ratkaisun avaimet. Alkaa matka Buffalo Billin karmaisevaan maailmaan. (takakansi)

Pidin tästä kirjasta huomattavasti enemmän kuin edeltäjästään Punaisesta lohikäärmeestä: kerronta oli huomattavasti sujuvampaa ja kirjan tapahtumista pysyi helposti kärryillä. Punainen lohikäärme oli enemmän väkivaltaisilla kuvauksilla mässäilemistä, Uhrilampaissa keskitytään puolestaan enemmän pohdintaan. Vaikka kirjan pääpahis on Buffalo Bill, jää hän kirkkaasti Tohtori Lecterin varjoon! Pidin hyvin paljon Claricen sekä H. Lecterin kahden keskisistä keskustelutuokioista.

Olen myös nähnyt kyseisen leffan, mutta tällä kertaa se ei haitannut yhtään: leffa on hyvin uskollinen kirjalle ja molempien kerronta tukee hyvin toisiaan.