Alkuperäinen teos PSYCHO, ilmestynyt 1959. Suomennettu 2005 (6. painos), suomentaja Kirsti Jaantila. Gummerus. (s. 228)

"Vesi oli kuumaa, ja hänen oli lisättävä siihen hiukan kylmävesihanasta. Lopulta hän pani molemmat hanat juoksemaan täyttä vauhtia ja antoi lämpimän suihkun hyväillä itseään. Melu oli korviahuumaava, ja huone alkoi täyttyä höyrystä. Sen vuoksi hän ei kuullut oven avautumista eikä huomannut askelten ääniä. Ja ensiksi, kun suihkun edessä oleva verho avautui, höyry peitti kasvot..."

Robert Blochin Psyko innoitti Hitchcockin ohjaamaan kuolemattoman elokuvansa. Kaikkien psykologisten trillerien esikuva on hyytävä matka pirstoutuneeseen mieleen. (takakansi)

Pakkohan se oli lukea tämä teos, josta tehty elokuva on herättänyt suurta kohua ja joka on yksi klassikoista. Harmitti vain kovasti, että olin nähnyt elokuvan ennen tätä kirjaa ja monien ristiriitaisten asioiden vuoksi lukeminen oli melko hidasta. Esimerkiksi kirjan Norman Bates on pullukka, silmälasipäinen mies, kun taas elokuvassa tämä kyseinen henkilö on hoikka ja omalla tavallaan komea. Tuntui että kirjasta oli mennyt oma viehätyksensä, vaikka kirjan nopea tempoisuus ei päästänytkään lukijaansa otteestaan.

Suosittelen kirjan lukemista ennen elokuvan näkemistä.