Ilmestynyt 2003. Suomentajat Katriina Savolainen & Juha Peura. Helmi. (s. 229)

Joulu on rauhan juhla. Kaikki me haluamme hiljentyä jouluksi, nauttia yhdessäolosta, tuntea joulun lämpöä. Tämä idylli voi pettää, jopa joulupukin kotimaassa. Kaikkialla ei kuusen ympärille kokoonnuta liikuttuneina lahjojen jakoon, vaan tunnelmat voivat olla hyvinkin toisenlaiset; täynnä paineita ja pettymyksiä.

Komissario Wallander ajaa harhaan matkalla tyttärensä luo joulun viettoon. Eräässä kyläkapakassa hän tapaa kolme kummallista hahmoa... Liza Marklundin kuuluisa toimittaja Annika Bengtzon joutuu tahtomattaa luotisateeseen jouluaattona. Steinunn Sigurdardöttir sen sijaan näyttä meille, kuinka koominen joulu voi olla pienessä islantilaisessa kylässä. Leena Lehtolaisen komissario Maria Kallio (en tosin nähnyt hänestä mainintaa novellissa) joutuu puolestaan ratkaisemaan ongelmallisen tapauksen juuri Lucian päivänä. Joulun ihanuudesta muistuttavat meitä onneksi Iselin C. Hermann ja Leena Lander.

16 kirjailijaa viidestä eri maasta kutsuvat nauttimaan joulusta eri tunnelmissa. Näissä pohjoismaisten kirjailijoiden tarinoissa paljastuvat kanssaihmistemme sekä hyvät että huonot puolet. Tarinat ovat hauskoja, tunnelmallisia ja jännittäviä. Kokoelma sopii hyvin joulun sinisiin lukuhetkiin tai lahjaksi. (takakansi)

Tämä oli mukava piristys näin kaamoksen aikaan ja mukavasti virittäydyin joulun tunnelmaan. Osa novelleista oli pitkästyttäviä, mutta onneksi kirjasta löytyi parempia. Landerin tuotantoon olen joskus tutustunut, mutta muut olivat minulle aivan outoja. Ajattelin tutustua hieman paremmin mm. Liza Marklundin tuotantoon, pidin todella paljon hänen kirjoitustyylistään.