Ilmestynyt 2004. Suomennettu 2005, suomentajat Pia Nordström & Tarja Teva. Tammi. (s. 317)

Ailahteleeko mielialasi? Masentaako? Onko sinulla nukkumisvaikeuksia? Vaivaako sitkeä ylipaino tai tuurisyöppöy? Tuntuuko että ajattelet ruokaa useammin kuin olisi soveliasta? Kuulosta ihan siltä, että saatat olla yliherkkä sokerille. Meillä jokaisella on yksilöllinen kehon kemia. Sokeririippuvaisen fysiikan tunnistaa siitä, että se vaatii yhä enemmän makeaa tuottaakseen tyytyväisyyden tunnetta. Sokeri nimittäin vaikuttaa paitsi kehoomme, myös aivoihimme. Siitä voi tulla riippuvaiseksi siinä kuin alkoholista, tupakasta tai huumeistakin. Lisäksi näillä riippuvaisuuksilla on yhteys keskenään.

Bitten Jonssonin uraauurtava kirja on jaettu kahteen osaan. Ensimmäinen käsittelee sitä, miten ongelman ja sen oireet voi tunnistaa. Toisessa kerrotaan, miten vieroittua sokerista ja mistä saada siihen tarvittavaa tukea.

Bitten Jonsson on ruotsalainen sairaanhoitaja ja addiktiolääketieteen pioneeri. (takakansi)

Paljon ajatuksia ja ristiriitaisia tunteita herättävä kirja. Ja välillä todella pelottava sekä ärsyttävä. Kaikki on joko tai ja lukiessa tuntui, ettei sokeririippuvaisuudesta pääse muuten eroon kuin laitoshoidolla - mihin kaikilla ei välttämättä ole mahdollisuuksia, jos sellaiseen haluaa. "Tee näin, elät oikein" on kirjan perimmäinen sanoma, mutta on siinä paljon muutakin hyvää: toivoa. Kirjassa oli paljon muiden sokeririippuvaisten kokemuksia ja tunsin että kaipa minullakin on toivoa. Tunnistin nimittäin itseni melko vahvasti sokeririippuvaiseksi kirjan testien mukaan ja olen alkanut suunnittelemaan terveellisempia elämän tapoja. Lisäksi kirja tarjosi muutaman maukkaan ohjeen sekä yleishyviä neuvoja, miten näitä terveellisimpiä vaihtoehtoja löytää mm. kaupoista.

Muuten olin vahvasti takajaloillani kirjaa lukiessa, erityisesti kun tuli pieniä spämmejä Painonvartijoista (eikö muuta vaihtoehtoa muka nykyään enää ole?).