Ilmestynyt 1995. WSOY. (s. 223)

Millaista on potilaan yksinäinen taistelu terveyskeskusten ja sairaaloiden saleissa ja käytävillä, kun hänen sairautensa eivät noudata lainkaan lääketieteen oppien kulkua?

Kirja kuvaa sairastumista potilaan ja lääkärin näkökulmasta. Potilaan rooliin on eläytynyt Elina Karjalainen. Hän kertoo miten potilas kokee kivut, mielialan vaihtelut ja hoidon. Kuopiolainen lääkäri Matti A. K. Mattila on kirjoittanut omalääkärin osuuden.

Matti A. K. Mattila on kokonaisvaltaisen potilashoidon puolestapuhuja. Hän haluaa osoittaa, ettei potilas ole "tapaus" eikä lääketieteellisesti oikein täytetty "kaavake", vaan tunteva ja kärsivä ihminen, jota on kohdeltava ymmärtävästi ja hoidettava empaattisesti.

Tavalliselle lukijalle Harmittava takaisku avaa ovia sinne missä lukee "vain henkilökunnalle" ja selvittää monia asioita, joista on apua silloin kun itse joutuu potilaaksi. Hoitoalan ammattilaisille kirja on haastava puheenvuoro kärsivän ihmisen puolesta. (takakansi)

Harmittava takaisku on riipaiseva tarina Annikista, jonka sairaudet, kivut sekä hoito eivät noudata yhtään oppikirjojen tekstejä. Välillä tuntui uskomattomalta lukea Annikin tarinaa, kun häntä ei uskota ja semmoiset tietävät asiat paremmin, jotka eivät joudu kokemaan samaa kuin Annikki. Toivon kovasti että kyseisen henkilön elämän laatu olisi nykyään parempi. Iso plussa lääketieteellisten sanojen selityksistä, joita ilman en olisi tajunnut kirjan lääketieteellistä sanastoa.