Alkuperäinen teos Eragon, ilmestynyt 2003. Suomennettu 2005, suomentaja Tero Kuittinen. Tammi. (s. 656)

Kun Eragon löytää metsästä sinisen, kiiltävän kiven, hän uskoo osuneensa aarteeseen: ehkä outo kivi on arvokas ja hänen köyhä perheensä voi hankkia sen avulla talveksi ruokaa. Pian poika kuitenkin tajuaa törmänneensä johonkin, mitä ei ole ikinä osannut kuvitellakaan. Kivi ei olekaan kivi vaan muna, josta eräänä yönä kuoriutuu lohikäärmeen poikanen.

Yhdessä yössä Eragonin yksinkertainen maalaiselämä Carvahallin pikkukylän liepeillä vaihtuu vieraaseen, kohtalon voimien ja magian hallitsemaan maailmaan. Ikivanha miekka turvanaan ja tarinankertoja Bromin neuvot ohjeinaan Eragon ja hänen nuori mutta viisas lohikäärmeensä Saphira joutuvat uskomattoman seikkailun pyöteisiin. Heidän vastassaan ovat lukuisat tuntemattomat viholliset, joista vaarallisin on Valtakunnan itsevaltainen ja säälimätön hallitsija, kuningas Galbatorix.

Matkansa aikana Eragon, legendaaristen lohikäärmeratsastajien ensimmäinen perillinen, alkaa vähitellen ymmärtää joutuneensa monimutkaisen valtataistelun keskelle. Kenen kanssa Eragonin tulisi liittoutua, vai onko hänen pysyteltävä puolueettomana? Jaksaako Eragon seurata omaa tietään ja kantaa kohtalonsa mukanaan tuoman vastuun?

Kaken keskellä tärkeintä on kuitenkin pojan ja lohikäärmeen ainutlaatuinen ystävyys. (takakansi)

Kun aloitin Eragonin lukemisen, en olisi uskonut, kuinka tehokkaasti se voi lumota lukijansa. Olin ensin hetkestä C. Paolinin luoman tarinan lumoissa ja en olisi uskonut, että vasta 15-vuotiaana uransa aloittaneena kykenisi vangitsemaan jopa aikuisen lukijan mielenkiinnon.

Kirjan teksti on erittäin helppolukuista ja turhat jaarittelut on jätetty pois. Juoni on soljuvaa ja turhiin yksityiskohtiin ei ole kiinnitetty huomiota. Kirjan henkilöt on luotu hämmästyttävän tarkoiksi ja jokaisella heistä on oma persoonansa, jopa yksinkertaisella naishahmolla, joka on luotu taustahahmoksi. Eragon on tähän astisista parasta fantasiakirjallisuutta ja tiedän, että tulen lukemaan sen uudelleen tulevaisuudessa. Suosittelen tätä kirjaa jokaiselle, iästä riippumatta.