Alkuperäinen teos THE SAMURAI'S DAUGHTER, ilmestynyt 2003. Suomennettu 2005, suomentaja Titta Leppämäki. Gummerus. (s. 430)

REI SHIMURA haluaisi viettää rauhallista antiikkikauppiaan elämää kotikaupungissaan Tokiossa, mutta sievää harrastelijaetsivää odottavat uudet seikkailut.

Rei vierailee jouluna vanhempiensa luona San Franciscossa. Samalla hän selvittää, miten hänen sukunsa eli entisaikaan. Hänen juristipoikaystävänsä Hugh Glendinning saapuu paikalle. Hugh tutkii toisen maailmansodan aikaista seksiorjuustapausta. Rein ja Hughin on tarkoitus lomailla yhdessä, mutta Hughin asiakas löydetään kuolleena. Rei alkaa tutkia tapausta ja pian hän huomaa, että hänen perheensä luurangot kolisevat komeroissa. (takakansi)

Tämä on järjestyksessään jo kuudes Rei Shimura -kirja, joka tuttuun tapaan imaisi hyvin tehokkaasti mukaansa. Pidin jälleen Sujata Masseyn luomista juonikuvioista ja osittain hän jopa onnistui yllättämään, sillä olin tottunut että Rei ei esimerkiksi koskaan vanhene. Tällä kertaa hänen ikäänsä oli tullut 1 vuosi lisää vaikka laskujeni mukaan hänen pitäisi olla jo 31 tai 32 vuotta. Jollain tapaa Rein ikääntyminen alkaa ärsyttämään yhtä paljon kuin ikinuori Neiti Etsivä - vaikka muu ympäristö kasvaa ja vanhenee jatkuvasti.

Tällä kertaa kirjailija on käsitellyt japanilaista ruokakulttuuria ja japanin historian synkempää puolta. Olenkin oppinut uskomattoman paljon japanin kulttuurista, sanoja, sanontoja sekä ajatusmaailmaa Sujata Masseyn ansiosta ja välillä tunnen ajattelevani kuin japanilaiset. Suosittelen tätä kirjaa hyvin lämpimästi, mielestäni tämä on yksi parhaimmista Rei Shimura -kirjoista.