Ilmestynyt 1998. WSOY. (s. 169)

Siia elää kauramössöllä, avain alushousuissa ja kiltin yön lahja äidin korvikkeena. Siia on kuusi vuotta vanha, tyttö, jonka päätä pyörittää televisiosarjojen todellisuus, ostosparatiisin tavaramaailma ja lähiön pikkurikollinen piiri.

"Tässä olisi mies, jolla on auto, kullanvihreä ja hiljaismoottorinen. Tson Nurmi..."

Siian naapuriin kotiutuu Pietarista kaksi miestä: tragikoominen luuseri Pöyhönen ja epämääräisiä bisneksiä pyörittävä Viikki. Nämä eivät pysty katsomaan sivullisina pienen tytön yksinäistä elämää. Viikki ottaa Siian hoiviinsa. Tämän äidillä ei ole siihen aikaa, koska hän tanssii Sinisessä Sakiirissa tukka isona ja paljon koruja päällä.

Mari Mörön ensimmäinen romaani ei selitä eikä moralisoi maailmaansa. Se on surkea ja hauska. Toivoton se ei ole.

"Tson Nurmen auto on nyt maahantuojalla vakuutustarkastuksessa. Tsonilla on musta leuka kun parta kasvaa paljon. Ja hihan napitkin on kultaa eikä hilettä missään." (takakansi)

Kiltin yön lahjat on koskettava ja surullinen kertomus pienen lapsen selviämisestä joka päiväisessä elämässään. Onneksi hän kohtaa kaksi aikuista miestä, jotka huolimatta omista surkeistaan elämistään päihteiden maailmassa auttavat pientä tyttöä, jonka toivon löytävän uuden ja paremman kodin. Kirja kosketti eniten sen vuoksi, koska tiedän, että tällaista tapahtuu aina jossain päin kotimaatamme.