Alkuperäinen teos His Dark Material, Northern Lights, ilmestynyt 1995. Suomennettu 1996, suomentaja Helene Bützow. Tammi. (s. 405)

Noidat ovat jo tuhansia vuosia tienneet toisista maailmoista, rinnakkaismaailmoista, jotka ovat olemassa limittäin meidän maailmamme kanssa. He elävät lähellä paikkaa, jossa maailmojen välinen verho on ohut ja he ovat kuulleet puhuttavan lapsesta, jolla on suuri kohtalo. Tuo lapsi on Lyra, vilkas, itsepäinen ja utelias tyttö, joka on elänyt koko lapsuutensa tiedemiesten parissa Jordan Collegessa ilman sen kummempaa perhettä tai kotiväkeä. Eräänä iltana Lyra päättää vilkaista collegen oleskeluhuonetta, johon häneltä on ehdottomasti pääsy kielletty. Siitä alkaa henkeäsalpaavan jännittävä seikkailu, joka vie Lyran ja hänen daimoninsa Pantalaimonin kauas Pohjoiseen, panssarikarhujen, jäätiköiden ja noitien maahan - kadonneitten lasten, salaperäisen Tomun ja pohjantulien arvoitusten äärelle. Apunaan Lyralla on aletiometri, symboleihin perustuva kultainen kompassa, joka kertoo vastauksen sille, joka osaa sitä tulkita. (takakansi)

Pidin tästä kirjasta valtavasti, vaikka välillä hieman ärsytti nopeatempoisuus ja jouduinkin välillä palaamaan muutaman rivin taakse päin. Kirjan lukee nopeasti ja pidinkin siitä, ettei kirjailija ollut sortunut turhiin jaarituksiin, mutta silti kaipasin pitempää tarinaa. Pullman onkin onnistunut luomaan viehättävän tarinan ja pidin hyvin paljon kirjan päähenkilöstä, Lyrasta, joka oli ihastuttavan aito.

Mielenkiintoiseksi kirjan teki se, että Pullman oli onnistunut luomaan fantasiamaailman omaan maailmaamme ja hän oli käyttänyt tuntemiemme paikkojen nimiä, kuten esimerkiksi Lontoota. Olipa kirjaan päässyt jopa suomalaisiakin nimiä, kuten Serafina Pekkala ja Kaisa. Suosittelen Pullmanin Kultaista kompassia ja jatkossa aion lukea myös muut trilogian osat. Tarkoitukseni on myös mennä katsomaan Kultainen kompassi, joka tuleekin ensi viikolla elokuvateattereihin.