Alkuperäinen teos About a Boy, ilmestynyt 1998. Suomennettu 1999, suomentanut Jukka Jääskeläinen. WSOY. (s. 352)

WILL FREEMAN, 36, ei ymmärrä lapsia eikä varsinkaan sitä, miksi ihmisillä on niin kova hinku hankkia niitä. Hän pärjää loistavasti muodikkaassa ja leluttomassa asunnossaan, jonka hän on muun omaisuutensa ohella hankkinut isänsä kirjoittaman kauhistuttavan joululaulun tuomilla tuloilla.

Yksinhuoltajaäideistä Will kyllä pitää, koska hänen mielestään he ovat niin kiitollisia jokaiselle heidän elämäänsä astuvalle kaksilahkeiselle, että jopa Will käy heidän silmissään ihannemiehestä. Luikerrellakseen helpommin yksinäisten äitien elämään Will keksii itselleen kuvitteellisen pojan, jonka alituinen poissaolo vaatii yhä merkillisempiä selityksiä.

Tässä vaiheessa kuvaan astuu 12-vuotias Marcus, jonka elämää hankaloittavat masennusta poteva hippiäiti, väärät vaatteet, epämuodikkaat hiukset ja peritty mieltymys Joni Mitchellin musiikkiin. Onneksi pikkuvanha Marcus näkee aikuistumista karttelevassa Willissä pelastustien kiusaajiensa kourista. Kun kerran Will tietää kuinka nuoret pukeutuvat ja että Kurt Cobain ei pelaa Manchester Unitedissa, miksei Marcus käyttäisi häntä hyväkseen? (takakansi)

Poika on lämminhenkinen ja hyvällä huumorilla kirjoitettu kirja keski-ikää lähestyvästä ikiteinistä, joka ei halua menettää kuortaan ja elää elämäänsä, sekä 12-vuotiaasta teini-ikää lähestyvästä pojasta, joka on liiankin persoonallinen hassuinen kampauksineen, musiikkimakuineen ja mielenkiinnon kohteistaan. Poika on tavallaan kertomus siitä, kuinka roolit kääntyvät päin vastoin ja kuinka 2 erilaista ihmistä löytävät ne normit, mitä nykymaailma "vaatii". Jos nuori on oma itsensä ja persoonallinen, hän joutuu kiusatuksi. Jos aikuinen mies on luonut kuoren ympärilleen ja käyttäytyy kuin keskenkasvuinen kakara, hän on tunneköyhä ja sitoutumiskammoinen ihminen. Mutta mitä jos hän ihan oikeasti onkin persoonallinen tällä tavalla? Nick Hornbyn Poika on loistava kannanotto siihen, että jos vähänkin poikkeaa valtavirrasta - kuten esimerkiksi jos nainen ei halua koskaan äidiksi -, hänessä on yleisen mielipiteen vuoksi jotain vikaa. Suosittelen lämpimästi tätä kirjaa kaikille.