Alkuperäinen teos Black Dog, ilmestynyt 2000. Suomennettu 2001, suomentanut Risto Raitio. Blue Moon. (s. 446)

Koiraansa kävelyttämässä ollut Harry Dickinson löytää verisen lenkkitossun.

Miksi se on jäänyt kadonnutta visitoistavuotiasta Laura Vernonia etsiviltä poliiseilta ja poliisikoirilta huomaamatta?

Mitä peiteltävää on Vernonien perheellä? Mikä aiheuttaa kyläläisten paheksunnan?

Miksi iäkäs Harry ja hänen kaksi ystäväänsä ja ikätoveriansa ovat vastahakoisia auttamaan poliisia?

Mitä lintuharrastaja näki?

Kysymyksiin etsitään vastauksia, ja salaisuuksien verkkoa selvitetään Pohjois-Englannin Derbyshiressä keskellä Peak Districtin kansallispuistoa. Vähä vähältä valottuu henkilösuhteiden monitasoisuus, ja teoille löytyy taustaa.

Poliisi joutuu kuuminan kesäpäivinä yllättävän lujille. Nuori konstaapeli Ben Cooper on omaa väkeä, kaikkien tunteman "poliisi Cooperin" poika. Hän tuntee seudun ja ihmiset, mutta hänenkin aavistuksensa saattavat johtaa väärille jäljille. Kunnianhimoinen konstaapeli Diane Fry on suurkaupungin tyttöjä, mutta on saanut siirron maaseutupiiriin. Ihmiset vierastavat, ja maaseudun pimeä yö tulee iholle. Ben ja Diane joutuvat selvittelemään surmaa, mutta myös omia ongelmiaan ja keskinäisiä suhteitaan.

Mustan koiran jännitys tiivistyy ja loppuratkaisu pysyy salassa viimeiseen saakka. Ohessa Stephen Booth maalaa suurkaupunkialueiden puristuksessa olevasta turistien suosimasta Peak Districtistä ja sen ihmisistä elävän värikuvan. (takakansi)

Aluksi Musta koira tuntui kirjalta, jonka parissa tulen viihtymään ja joka osaa yllättää. Mutta varsin pian kirja alkoi tuntua puuduttavalta ja kun alkoi tapahtumaan jotain jännittävää, kirja töksähti kuin tiiliseinään. Välillä oli tuskastuttavaa lukea kirjaa eteen päin, sillä välillä se tuntui hirveän sekavalta ja välillä sai palata muutaman rivin taakse päin, koska kirjailija sortui helposti jaarituksiin. Pidin kuitenkin kirjailijan maisemakuvauksista ja "vanha jäärä", Harry Dickinson, oli ihastuttavan vastahakoinen. Siitä huolimatta juonen arvasi melko nopeasti ja mielestäni kirjasta olisi tullut paljon parempi, jos siitä olisi jättänyt joitakin osia pois.