Alkuperäinen teos Innan frosten, ilmestynyt 2002. Suomennettu 2003, suomentanut Laura Jänisniemi. Otava. (s. 549)

Eräänä elokuun iltana vuonna 2001 Ystadin poliisi saa merkillisen puhelun. Joku väittää nähneensä palavia joutsenia Marebojärven yllä.

Komisario Kurt Wallander ja hänen pian poliisin palvelukseen astuva tyttärensä Linda tutkivat yhdessä tapausta, joka johtaa vaarallisen tuomiopäivänlahkon jäljille. Lindan ura poliisina on vähällä joutua vaakalaudalle jo ennen kuin on alkanutkaan.

Isän ja tyttären yhteiset tutkimukset eivät myöskään suju kitkattomasti, mutta lopulta isä-Wallander joutuu myöntämään, että tyttärestä on kasvanut aikuinen, jolla kaiken lisäksi on kykyä rikosten selvittelyyn. (takakansi)

Jos minulla olisi ollut vuorokaudessa enemmän tunteja lukemiseen, olisin lukenut tämän kirjan siltä istumalta! Pidin Henning Mankellin tavasta kirjoittaa ja Ennen routaa on kyllä yksi parhaimmista dekkareista, mitä olen koskaan lukenut. Tämä oli myös ensimmäinen Mankellilta lukemani kirja ja aion tulevaisuudessa lukea hänen tuotantoaan lisää.

Henkilöt olivat hyvin toden tuntuisia - tosin joitakin saattaa ihmetyttää isä- ja tytär-Wallanderin tempperamenttisuus ja tulisuus, mutta ainakin itseni tunnistin heistä. Omaan nimittäin välillä liian lyhyen pinnan... -, paikkojen ja tapahtumien kuvaamiset realistisia. Ja ilahdutti todella paljon, kun kirjailija ei ollut sotkenut englannin kieltä tekstiin, jonka käyttö yleensä alkaa ärsyttämään. Juonen arvaa joten kuten, mutta silti kirjailija osasi yllättää moneen otteeseen. Suosittelen tätä kirjaa hyvien dekkarien ystäville.