Alkuperäinen teos Trollbunden, ilmestynyt 1982. Suomennettu 1994, suomentanut Helene Bützow. Kirjaviihde. (s. 253)

Silje Arngrimsdotter oli vain 16-vuotias, kun rutto vei kaikki hänen omaisensa vuonna 1581. Nälkää näkevänä ja palelevana - mukanaan kaksi löytämäänsä hylättyä pienokaista - hän etsiytyi lämmittelemään ruumisrovion läheisyyteen Trondheimin ulkopuolella. Yllättävän sattuman kautta Siljen avuksi hädän hetkellä tuli ulkonäöltään lähes eläimellinen ja pelottava mutta samalla oudon puoleensavetävä mies, joka osoittautui Jääkansaan kuuluvaksi... (takakansi)

Olin lukenut Jääkansan tarinan ensimmäisen osan 14 vuotta ja koska rakastuin tuohon sarjaan vasta 13-vuotiaana, halusin lukea sen myöhemmin uudelleen, vasta aikuisiällä. Koska aikaa oli kulunut usempi vuosi, en muistanut kuin pääpiirteittän juonen kulun.

Jääkansan tarina on juuri sitä, mitä kaipaan hyvältä kirjalta: hahmot, joissa on sitä jotain, turhat jaarittelut ovat jätetty pois, tarinassa on historiaa, seikkailua ja romantiikkaa. Margit Sandemon kertomistyyli on sujuvaa ja hän onnistuu pitämään lukijansa mielenkiinnon yllä alusta loppuun saakka. Jääkansan tarina on ehdottomasti sellainen sarja, jota suosittelen kaikille, jotka pitävät samoista elementeistä kuin minä.