Alkuperäinen teos A WIZARD OF EARTHSEA, ilmestynyt 1968. Suomennettu 1976, suomentanut Kristiina Rikman. WSOY. (s. 226)

Maameren velho on ensimmäinen osa tunnetun amerikkalaisen kirjailijan, moneen kertaan palkittujen nuortenkirjojen ja tieteiskirjojen tekijän satutrilogiasta Maameren tarinat. Se vie lukijansa taianomaiseen Maameren saaristoon, maailmaan, joka on, eikä ole. Maameri on mahtavien taikureiden ja velhojen maa, tummien varjojen, eksyttävien labyrinttien, kadonneiden aarteiden ja suurten seikkailujen maa.
Maameri on Varpushaukan maa, ja Varpushaukka on synnynnäinen velho, joka osoittaa maagiset kykynsä jo pienenä poikana. Velhojen koulussa Varpushaukasta kehittyy vaikutusvaltainen velho Ged, joka nostattaa tuulta, siunaa vettä ja parantaa sairaita. Hän tekee urotöitä, niitä joista tulevat sukupolvet kertovat sankarilauluissaan: lannistaa lohikäärmeistä mahtavimman. Mutta hän tekee myös virheen: päästää irti varjon, pahan, joka uhkaa maailmaa ja on vähällä tappaa Gedin.
Alkaa Gedin pitkä ja armoton kamppailu pahaa vastaan.
(sisäkansi)

Maameren tarinoita oli suositeltu minulle monta vuotta, ja vihdoin ja viimein sain luettua ensimmäisen osan. Valitettavasti taisin lukea kirjan liian myöhään, sillä se ei tehnyt kovin suurta vaikutusta useiden kliseiden vuoksi ja valitettavasti se ei tarjonnut mitään uutta fantasiassa. Maameren velho onkin suunnattu huomattavasti nuoremmalle väelle. Ainoa, mikä tässä kirjassa herätti mielenkiintoa, on sen julkaisuvuosi 1968.

Kirjan suomentaja ei ollut tehnyt luku-urakasta mitenkään helppoa: kirjan teksti oli paikoitellen hyvin sekavaa ja sanamuodot olivat vaihtaneet usein paikkaansa. En ole äidinkielen opettaja, mutta kirjaa lukiessa nämä virheet häiritsivät ja paljon. En tosin tiedä, miten kirjailija on kirjoittanut kirjan omalla kielellään ja ehkäpä olisi syytä tutustua englannin kieliseen laitokseen. Lisäksi suomentaja oli käyttänyt ns. vanhaa kieltämme - "poikain kanssa", "kohauttihe olkapäitään", "muuannekaan" jne. -, joka sekoitti entisestään lukijaansa. Eipä luku-urakkaa myöskään helpottanut tekstin tasaamatta jättäminen...

Suosittelen kirjaa niille, jotka eivät ole liiemmin tutustuneet fantasiaan. Enemmän fantasiaa lukeneille tämä saattaa tuottaa harmaita hiuksia sen oudon temmon ja läpinäkyyvyden vuoksi - niin tapahtui ainakin minulle.