Alkuperäinen teos The Dark River, ilmestynyt 2007. Suomennettu 2008, suomentanut Natasha Vilokkinen. Otava. (s. 442)

Tietoverkkoja hallitsevat tabulat ovat päässeet New Yorkissa piileskelevän Gabrielin jäljille. Gabriel pakenee harlekiinisuojelijansa Mayan kanssa Eurooppaan etsimään isäänsä, kauan sitten kadonnutta matkaajaa.

Myös vihollisiin liittynet veli Michael etsii isää - tuhotakseen ainoan ihmisen, jonka olemassaolo uhkaa hänen vastasaavutettua mahtiaan.

Takaa-aja alkaa New Yorkin ja Lontoon metrotunneleista ja kulkee Rooman ja Berliinin alle hautautuneiden raunioiden kautta muinaisten aarteiden tarunhoitoiseen Afrikkaan. Seikkailun vyöryessä kohti kylmäävää päätöstään Mayan on valittava, onko hän valmis uhraamaan kaiken pelastaakseen suojattinsa Gabrielin. (takakansi)

Viime vuonna luin trilogian ensimmäisen osan, Matkaajan, ja siitä lähtien jäin odottamaan trilogian seuraavaa suomennosta. Pimeä joki on henkeä salpaavan nopeatempoinen, joka ei mielestäni jää pahemmin junnaamaan paikallaan. Välillä juoni tosin tuntui muuttuvan ärsyttävän kliseiksi ja kirja muistutti enemmän elokuvan käsikirjoitusta, minkä vuoksi tapahtumat jäivät hieman pinnallisiksi - kuten kirjan sivuhenkilöt, jotka eivät kauaa elänneetkään tai heidät unohdettiin pian, vaikka heille olisi voinut tarjota isomman roolin. Pidin kuitenkin mm. kirjassa kuvatusta ympäristöstä - erityisesti pienestä Skellig Columban saaresta ja historiallisten paikkojen kuvaamisesta - ja kirjan päähenkilöistä. Olisin mielelläni lukenut enemmän pohdiskeluja "isoveli" -järjestelmästä, mutta kirjailija oli keskittynyt tällä kertaa enemmän ihmissuhteiden luomiseen.

Jään mielenkiinnolla odottamaan trilogian viimeistä kirjaa, sekä tulevaisuudessa ilmestyvää elokuvaa.