Alkuperäinen teos Holy Fool, ilmestynyt 2003. Suomennettu 2004, suomentanut Satu Leveelahti. Otava. (s. 493)

Julietten elämä kiertävän sirkusseurueen primadonnana ja nuorallatanssijana on enää muisto vain. Nyt hän hoitelee yrttitarhaansa etäisessä luostarissa pienen tyttärensä kanssa - kunnes tulee päivä joka muuttaa kaiken. Luostarin uusi abbedissa tuo mukanaan aaveen Julietten menneisyydestä. Kiehtova mutta vaarallinen Guy LeMerle on mies, jota Juliette ennen rakasti ja jota hänellä on nyt kaikki syy pelätä ja vihata.

Kun fanaattinen 11-vuotias abbedissa Isabelle alkaa LeMerlen kanssa toteuttaa uskonpuhdistuspolitiikkaansa, nunnat joutuvat joukkohysterian valtaan ja kääntyvät toisiaan vastaan. Mutta Juliette tietää että se on vasta alkua. (sisäkansi)

Kuten olin päätellytkin kirjan nimen perusteella, Sarkaa ja samettia oli lumoava kirja vehkeilystä ja kieroilusta, joka sijoittuu 1600-luvun Ranskaan. Vaikka muutama yksityiskohta häiritsikin, en voinut olla nauttimatta lukunautinnosta ja kirjailijan mielikuvitus yllätti minut paikoitellen. Välillä tosin ärsytti Guy LeMerlen elosteleva tapa kertoa asioita ja henkilöiden useiden nimien yhtä aikainen käyttö samassa tekstissä. Loppujen lopuksi nämä seikat eivät kuitenkaan häirinneet niin paljoa että olisin jättänyt lukemisen kesken ja ollut nauttimatta kirjasta.

Jos pidät historiasta, romantiikasta, joita on höystetty juonitteluilla ja vehkeilyillä, suosittelen Sarkaa ja samettia lämpimästi. Itse ajattelin tutustua tulevaisuudessa lisää Joanne Harrisin tuotantoon, kuten Pieneen suklaapuotiin, josta olen kuullut paljon kehuja.