Alkuperäinen teos Wild Orchids, ilmestynyt 2003. Suomennettu 2004, suomentanut Sirkka-Liisa Sjöblom. Gummerus. (s. 420)

OLETKO KOSKAAN menettänyt ketään joka merkitsi sinulle enemmän kuin elämä itse? Ford Newcombe on. Vuosia hän jumaloi vaimoaan Patia jonka Ford tapasi ollessaan vasta kirjailijan urasta haaveileva opiskelijanuorukainen. Patin kuoleman jälkeen Ford erakoituu, eikä tunnu saavan yhtäkään järkevää sanaa paperille. Pahat kielet alkavat jo laulaa, että itse asiassa Pat kirjoitti Fordin menestysteokset. Uuden inspiraation Fordin elämään tuo Jackie Maxwell, yliopiston tutkija, fiksu ja hauska nuori nainen. Fordia kiinnostaa kuitenkin eniten Jackien kertoma tarina nuoresta naisesta, jonka väitettiin olevan paholaisen pauloissa. Ford palkkaa Jackien assistentikseen ja he lähtevät Cole Creekin pikkukaupunkiin tutkimaan asiaa.

Pian Jackie ja Ford tajuavat yhteyden menneisyyden ja nykyisyyden välillä - yhteyden, joka voi auttaa heitä ratkaisemaan pitkään vaietun rikoksen ja löytämään uuden rakkauden. (takakansi)

Tämä kirja oli odottanut hyllyssäni neljä pitkää vuotta ennen kuin tartuin siihen. Jostain kumman syystä olin ajatellut J. Deverauxin kirjoittavan tylsähköä hömppäromantiikkaa, mutta yllätyinkin iloisesti lämpimästä huumorista, ympäristön tarkoista kuvauksista ja henkilöhahmojen erilaisuudesta ja rikkaudesta. Yleensä en pidä kirjoista, jotka on kirjoitettu useamman henkilön näkökulmasta, mutta tässä kirjassa se oli eräänlainen piristysruiske. Lisää piristystä kirjaan tuo myös vanha Vihtahousu, joka tarjoaa fantasiamaista jännitystä. Mielestäni juoni olisi toiminut ihan hyvin ilman häntäkin, mutta nyt kirja tuntui omalla tavallaan persoonalliselta. Villiorkidean jälkeen olenkin miettinyt, onko ihminen koskaan tyytyväinen siihen mitä hänellä on nyt vai ovatko menneisyyden kahleet niin vahvat, ettei siitä pääse koskaan eroon. Ja jota kaipaa epätoivoisesti.

Olen aina pitänyt Amerikkalaisista pikkukaupungeista ja tuntenut niihin eräänlaista vetoa, ja mielestäni kirjailija oli onnistuneesti kuvaamaan pienen Cole Creekin kaupunkia. Onnistuin jopa loihtimaan mieleeni kuvan ihastuttavasta talosta, jota kirjan päähenkilöt Jackie ja Ford alkoivat asuttamaan.

Suosittelen tätä kirjaa lämpimästi, erityisesti jos pidät romantiikasta. Itse ajattelin tutustua myöhemmin uudelleen Jude Deverauxin tuotantoon, kunhan saan kirjapinoa pienemmäksi.