Alkuperäinen teos My Sister's Keeper, ilmestynyt 2004. Suomennettu 2006, suomentanut Tytti Träff. Karisto. (s. 480)

Kolmetoistavuotias Anna ei ole sairas, vaikka verensiirrot ja leikkaukset ovat hänen arkeaan. Niillä ei kuitenkaan hoideta häntä vaan isosisko Katea, joka taistelee harvinaista leukemian muotoa vastaan. Anna itse sai alkunsa koeputkessa, kun perheeseen kaivattiin Katen kanssa geneettisesti yhteensopivaa lasta. Anna ei ole koskaan kyseenalaistanut asemaansa isonsiskon kudos- ja solupankkina... ei ennen kuin nyt. Anna tekee ratkaisun, jota useimmat pitäisivät ennenkuulumattomana. Hänen päätöksensä uhkaa repiä perheen hajalle ja koitua kohtalokkaaksi rakkaalle sisarelle. (takakansi)

Jos tietäisit lapsesi olevan kuoleman sairas ja jos olisi mahdollista nykyisellä geenitekniikalla muovata ns. kävelevä solu- ja kudospankki, parhaimmassa tapauksessa elimenluovutuspankki, tarttuisitko mahdollisuuteen pelastaaksesi lapsesi?

Nykyään on paljon puhetta lapsista, jotka ovat tehty vanhempia sisaruksiaan varten jotta he pelastuisivat. Mutta onko kukaan tullut ajatelleeksi, että myös näillä nuoremmilla sisaruksilla on oikeus tulla kuulluksi ja että heidän elämästään tehdään kenties vakaviakin päätöksiä. Tai jaksaako se vanhempi sisarus enää taistella elämänsä puolesta? Perhe on tärkeä, mutta joskus päätökset eivät ole välttämättä niitä oikeita.

Jodi Picoultin romaania lukiessani pohdin hyvin paljon sitä, millaista olisi jos voisin pelastaa oman lapseni sillä, että nuorempi sisarus luovuttaisi itsestään jotain. Vastaus olisi ei. Vaikka rakkaansa haluaa pitää luonaan mahdollisimman kauan hinnasta riippumatta, todellista rakkautta on myös se että osaa luovuttaa ajoissa.

Sisareni puolesta on hyvin koskettava romaani ja vaikka en yleensä pidä useammasta kertojasta yhdessä kirjassa, toi se tietynlaista kepeyttä kirjan raskaaseen aiheeseen ja loppujen lopuksi useampi kertoja ei sekoittanut juonta ja sen seuraaminen oli yllättävän helppoa. Loppu oli yllättävä ja vaikka surutyötä tekee useamman vuoden ajan, surutyö saattaakin yllättää melkoisella tavalla ja koskaan ei tiedä, milloin ja millä tavalla rakkaansa saattaakin menettää. Suosittelen hyvin lämpimästi tätä kirjaa, ainakin minuun se teki suuren vaikutuksen.