Alkuperäinen teos The Apprentice, ilmestynyt 2002. Suomennettu 2006 (käännetty suomeksi ensimmäisen kerran vuonna 2003), suomentanut Mika Virva. Otava. (s. 319)

Etsivä Jane Rizzoli ymmärtää heti, miksi hänet on kutsuttu paikalle. Tilanne on karmivan tuttu. Yöllinen murtautuminen ikkunasta sisään. Uhri tai uhrit yllätetty unesta. Siististi laskostettu yöpaita makuuhuoneen tuolilla. Ja kateissa oleva nainen. Kaikki tuntuu viittaavan lehdistön Kirurgiksi kutsumaan nerokkaaseen sarjamurhaajaan. Tämä ei kuitenkaan voi olla hänen työtään. Warren Hoyt on visusti lukkojen takana.

Miksi FBI on yhtäkkiä kiinnostunut murhista? Ja miksi Rizzoli kohtaa vastustusta ja salailua poliisivoimien sisällä? (takakansi)

Valitsin pitkästä aikaa Tess Gerritsenin dekkarin, koska kaipasin hyvää sellaista ja pidän kirjailijan tyylistä. Valitettavasti petyin hieman Taidonnäytteeseen, koska juoni meni välillä jaaritteluksi ja tuntui kuin tapahtumat olisivat junnanneet paikallaan. Onneksi kirjassa alkoi tapahtumaan enemmän puolivälin jälkeen, joka jaksoi pitää mielenkiintoani yllä loppuun saakka.

Kirjassa viitattiin usein edelliseen kirjaan Kirurgiin, joten kannattaa tutustua siihen ennen Taidonnäytteen lukemista.