Alkuperäinen teos Outlander , ilmestynyt 1991. Suomennettu 2002, suomentanut Anuirmeli Sallamo-Lavi. Gummerus. (s 825)

Toinen maailmansota on ohi, kun Claire ja Frank Randall lähtevät lomalle Frankin esi-isien synnyinseudulle Skotlannin ylämaalle. Sillä aikaa kun Frank tutkii vanhoja papereita, Claire vaeltelee nummilla ja keräilee lääkekasveja. Pahaa aavistamatta Claire astuu muinaisen kivikehän halkeamaan. Yhtäkkiä hän löytää itsensä keskeltä 1700-lukua ja klaanisotien riivaamaa Skotlantia.

Clairen on pakko hyväksyä uskomaton tosiasia: hän on siirtynyt ajasta toiseen ja hänestä on tullut muukalainen. Claire saa pian vakoojan ja noidan leiman otsaansa, siksi oudolta hän sairaanhoitajan taitoineen vaikuttaa. MacKenzien klaanin suojissa hän kokee pakoretken toisensa perään. Pian Claire saa havaita, että hänellä on aviomies yhdellä ja rakastaja toisella vuosisadalla. (takakansi)

Minulta meni - yllätys, yllätys - kokonaiset kolme viikkoa kun luin tämän kirjan. Mutta ei ihme, kun sivuja on peräti 825 ja tarina jatkuu seuraavissa osissa. Nautin suunnattomasti luku-urakasta, vaikka välillä tunsin turhautuvani kirjan vähemmän jännittävissä kohdissa, jolloin tarina tuntui etenevän hitaanlaisesti. Mutta jännityksen tihentyessä sivut tuli luettua ahmien ja kirjan lähestyessä loppua kohti, oli kirja pakko lukea taukoja pitämättä.

Muukalainen on tuhti teos fantasiaa, historiaa ja jännitystä, unohtamatta romantiikan hitusta. Suosittelen lämpimästi tätä kirjaa, vaikka onkin melkoinen luku-urakka. Itse henkilökohtaisesti pidin hyvin paljon Gabaldonin luomista hahmoista ja löysin paljon samanlaisia piirteitä itsestäni sekä kirjan päähenkilöstä, Clairesta. Tuntui kuin olisin elänyt itsekin 1700-luvun Skotlannissa ja välillä huomasin jopa omaan puheeseeni tarttuneen skotlantilaisten murresanoja. Muukalainen on yksi niistä harvoista kirjoista, jonka tulen varmasti lukemaan uudelleen tulevaisuudessa.