Alkuperäinen teos Angels & Demons, ilmestynyt 2000. Suomennettu 2005, suomentanut Pirkko Biström. WSOY. (s. 518)

Professori Robert Langdon saa pikaisen kutsun tulla tutkimaan Cernin ydinfysiikan tutkimuslaitoksessa Genevessä tapahtunutta murhaa. Uhrin rintaan on poltettu pahaenteinen merkki, jonka perusteella katolisen kirkon päävihollisekseen nimennyt salaseura on jälleen herännyt henkiin. Samalla se on hankkinut käsiinsä uudenaikaisen aseen, joka tuhoaa tieltään kaiken.

Tieteen nimeen vannova salaseura on valinnut kohteekseen uuden paavin valintaan Vatikaanissa valmistautuvat kardinaalit. Tuhannet ihmiset kerääntyvät Pietarinkirkon tuntumaan huolissaan uhkaavasta tuhosta. Katolisen kirkon pyhin paikka on vaarassa kadota silmänräpäyksessä.

Salaseuran historiaan perehtyneen professori Langdonin apuna on kaunis fyysikko Vittoria Vetra. Kaksikon tehtävänä on estää kostoa janoavan salaseuran mestarillinen hanke, jonka kulku on käsikirjoitettu vuosisatoja sitten Rooman kirkkoihin, muistomerkkeihin ja kaduille. Jokainen hetki tuo uhan entistä lähemmäksi. Häikäilemätön vastustaja on valmis suojelemaan salaisuuttaan viimeiseen veripisaraan saakka. (takakansi)

Olin kuullut paljon sekä kehuja että haukkuja tästä kirjasta, ja aluksi suhtauduin hieman skeptisesti tähänkin kirjaan. Luettuani vuosia sitten Da Vinci -koodin, odotin tämänkin olevan saman tyyppinen kirja. Olinkin yllättynyt siitä, että pidin Enkeleistä ja demoneista enemmän kuin Da Vinci -koodista, vaikka tämä olikin huomattavasti raaempi ja synkempi.

Pidin nopeista juonen käänteistä ja hätkähdyttävistä tapahtumista. Loppu olikin yllättävä, enkä ollut osannut odottaa sitä, vaikka kirjassa välillä vihjailtiinkiin siihen suuntaan. Koska historia on ollut aina lähellä sydäntäni, luin kirjaa melkein ahmien. Hieman harmitti tosin oma väsymys ja se, etten aina jaksanut keskittyä lukemiseen.

Seuraavaksi ajattelin tutustua kirjasta tehtyyn elokuvaan. Hieman tosin mietityttää Tom Hanksin rooli Robert Langdonina, koska itselleni syntyi mielikuva kirjailijan näköisestä päähenkilöstä.