Alkuperäinen teos SAKNAD, ilmestynyt 2000. Suomennettu 2003, suomentanut Jaana Nikula. WSOY. (s. 280)

Yhteiskunnan laitapuolella elävän Sibyllan on keksittävä keinot päästäkseen silloin tällöin lämpimään kylpyyn, nukkumaan valkeiden lakanoiden väliin ja saadakseen kunnolla syödyksi. Kun kaiken tämän pystyy tekemään itseään myymättä, tuovat nämä hetket päivänpaistetta muuten kurjaan elämään.

Kaikki romahtaa, kun Sibylla on kerran väärässä paikassa oikeaan aikaan. Laitapuolen kulkijaa on helppo tönäistä - hän joutuu syytetyksi murhasta, sitten toisesta, kolmannesta, neljännestä.

Tehtaanjohtajan ainoan tyttären tie kauaksi lähtökohdistaan on jännittävä, monisäikeinen tarina. Se on myös sarkastisella huumorilla maustettu veitsenterävä rikoskertomus. (takakansi)

Tämä kirja oli aivan liian lyhyt. Olisin mieluusti lukenut enemmän ja petyin, koska olisin halunnut tietää, mitä lopulta tapahtui. Henkirikokset toki selvisivät, mutta tuntui että tarina itsessään jäi kesken.

Tuntematon onnistui koukuttamaan minut Häpeän tavoin, vaikka juoni olikin suurimmalta osalta ennalta-arvattavaa. Oman lisäyksensä juoneen toi Sibyllan muistot lapsuudestaan, joka oli täynnä pelkoa, syyllisyyttä ja nöyryytystä hallitsevan äidin puolelta. Mielestäni Sibyllan menneisyys oli mielenkiintoisempaa luettavaa kuin kirjassa tapahtuneet henkirikokset, jotka näyttelivät mielestäni sivuosaa tarinassa.

Karin Alvtegenista on ehtinyt jo tulla yksi suosikkikirjailijoistani ja suosittelen lämpimästi myös Tuntematonta syksyisiin iltoihin.