Alkuperäinen teos DEAD COLD, ilmestynyt 2006. Suomennettu 2009, suomentanut Raimo Salminen. WSOY. (s. 405)

THREE PINESIN KYLÄN asukkaat ovat valmistelleet joulua lämpimin mielin, ja tapaninpäivänä he kokoontuvat järven jäälle perinteiseen curling-otteluun. Kesken kuumimman kivien heiton tapahtuu murha.

Kukaan kyläläisistä ei sure kuollutta CC de Poitiersia, kopeaa suunnittelu- ja sisustusgurua, joka halusi tehdä paljon rahaa uudella kirjallaan. Hän oli vastikään muuttanut kylän synkimpään taloon miehensä ja tyttärensä kanssa ja tuonut alueelle jotain epämiellyttävää. Kun ylikomisario Armand Gamache aloittaa tutkimuksensa, selviää, että uhri on tapettu lähes mahdottomalla tavalla. Lisäksi kukaan kyläläisistä ei tunnu nähneen yhtään mitään. Gamachen mieleen hiipii väkisinkin synkeä epäilys. Olisiko hurmaava, rauhallinen kylä liittoutunut yhteen ja surmannut de Poitiersin yksissä tuumin? (takakansi)

Pidin aluksi Kylmän kosketuksesta ja ihastuin kirjan rauhalliseen miljööseen. Henkilöhahmot tuntuivat mielenkiintoisilta. Kun CC de Poitiersin murha tapahtuu, tuntui että kirja alkoi junnaamaan paikoillaan ja juonesta tuli hyvin tylsä. Jouduin palaamaan useasti muutaman rivin taakse päin, koska ajatukset lähtivät helposti omille teilleen kesken lukemisen. Arvasin murhaajan melkein alkumetreillä, joten sekään ei tullut lopulta yllätyksenä. Kylmän kosketus lukeutuu niihin kirjoihin, jotka tulee valittua silloin kun ei ole saatavilla muuta luettavaa.

Kirjassa viitattiin usein Naivistin kuolemaan, joten suosittelen ensin sen lukemista.