Ilmestynyt 2005. WSOY. (s. 231)

MITÄ TAPAHTUI PIKILLE? Vitsimaakarille, jolla oli itkevän ilveilijän ääni, joka sokeutti, petkutti ja peitti kaiken sen, minkä hän halusikin olevan näkymätöntä itsessään.

Miten kaupungin coolein lepakko päätyi vangiksi omaan kotiinsa, näkemään lähes nälkää?

Ongelmaan, joka ei ole hallittavissa, on vaikea saada apua. Sillä on kuitenkin nimi. Tautiluokitus F-41.0.

Pikiä yrittävät pitää pystyssä tyttöystävät. Nykyinen, tarinan minäkertoja, ja ex Bossa, jotka huolehtivat hänestä monin tavoin.

Se on virhe. Mutta niin on myös minäkertojan ja Pikin suhde, jossa oikeat sanat osuvat vääriin paikkoihin ja väärät oikeisiin. Siitä irtautuminen on veristä.

"Minä uskoin, että kaikki olisi mahdollista, ei minulla ollut mitään syytä epäillä. Me emme haaveilleet mistään, mitä pidin mahdottomana, vain pienistä suurista suloisista asioista, joihin ei tarvittu muuta kuin rakastettu ja tarpeeksi rakkautta, ja sitähän meillä oli uppeluksiin asti." (takakansi)

Myönnän: en olisi koskaan tutustunut Sofi Oksasen kirjaan ilman Puhdistuksen aiheuttamaan kohua. Mistä maailma kohisee Sofi Oksasen kohdalla?

En olisi uskonut Baby Janea lukiessani, millaisen vaikutuksen se tekisi minuun. Kirja on karun kaunis kertomus rakkaudesta ja läheisyyden kaipuusta, siitä että joku pitää hyvänä. Kirja, joka kuvaa perheväkivallan ja mielenterveyden suorin sanoin, mitään kaunistelematta. Jos olisin lukenut tätä kirjaa silloin, kun sairastin vakavaa masennusta, olisin tyrkännyt sen terapeuttini käteen. Kaikki kun tuntui hoituvan vain pillereiden avulla eikä varsinaisiin ongelmiin paneuduttu. Takakannessa kirjan kerrotaan kritisoivan 1990-luvun mielenterveyshoitojen kapea-alaisuutta, mutta mielestäni kirja on edelleen hyvin ajankohtainen. Vaikeasta aiheesta huolimatta kirjan lukee melkeinpä liian nopeasti ja olisin mielelläni lukenut enemmänkin Oksasen tekstiä. Suosittelen tätä kirjaa hyvin lämpimästi.

Jostain kumman syystä kirja toi mieleeni teinivuosinani lukeman Sirpa Puskalan kirjoittaman Kiti, mun paras kaveri. Pitääkin lainata se kirjastosta, samalla voisin laittaa varaukseen Sofi Oksasen kirjoittamat Stalinin lehmät ja Puhdistuksen, joista on näemmä kaikki painokset lainassa.