Alkuperäinen teos THE PEARL DIVER, ilmestynyt 2004. Suomennettu 2006, suomentanut Titta Leppämäki. Gummerus. (s. 445)

Antiikkikauppias ja harrastajaetsivä REI SHIMURA on muuttanut lakimies-kihlattunsa Hughin luo Washingtoniin. Pariskunnan on tarkoitus asettua viimein aloilleen. Mutta pian alkaa tapahtua kummia ja Rein etsiväntaitoja tarvitaan kipeästi.

Eräänä päivänä Rei menee lounaalle serkkunsa Kendallin kanssa, minkä seurauksena hän saa tehtäväkseen sisustaa japanilaisen ravintolan. Avajaisillallisilla Rein serkku häviää kuin tyhjään. Ravintolassa työskentelevä Andrea pyytää Reitä etsimään kauan sitten kadonnutta japanilaista äitiään. Selvittäessään katoamismysteereitä Rei joutuu vaarallisille vesille. Ja kun kaikki palaset alkavat loksahdella kohdalleen, Rei tajuaa, että on menettämässä kaikkein tärkeimmän. (takakansi)

Järjestyksessään seitsemäs Rei Shimura kirja on edeltäjiensä tapaan aivan ihastuttava. Lumouduin jälleen Sujata Masseyn luomaan tarinaan enkä olisi halunnut hylätä Reitä kovinkaan helpolla. Rei Shimura -kirjat ovat aina yhtä koukuttavia.

Tällä kertaa kirjailija vei lukijansa japanilaisen ruoan pariin ja välillä luin vesikielellä herkullisia kuvauksia japanilaisista ruokalajeista, kuten yosenabe. Olisi mahtavaa päästä joskus Japaniin maistamaan näitä herkkuja. Kirjassa käsiteltiin myös jonkin verran Vietnamin sotaa ja mielestäni se oli ujutettu hyvin juoneen. Kaiken kaikkiaan Rei Shimura ja helmenkalastaja oli enemmän kuin hyvä lukukokemus. Suosittelen tätä kirjaa lämpimästi Rei Shimuran ystäville.