Alkuperäinen teos His Dark Materials II, The Subtle Knife. Ilmestynyt 1997. Suomennettu 1997, suomentanut Helene Bützow. Tammi. (s. 321)

Lyra on matkannut synnyinmaailmastaan toiseen maailmaan ja joutunut siellä Cittàgazzeen, autiokaupunkiin, josta kaikki aikuiset ovat kadonneet. Oudossa kaupungissa Lyra tapaa Willin, joka Lyran tapaan on tullut toisesta maailmasta, mutta kuitenkin eri maailmasta kuin Lyra. Will vie Lyran vierailulle omaan maailmaansa, Oxfordiin. Lyran järkytykseksi se on täysin erilainen kuin Lyran aiemmin tuntema Oxford. Willin maailmassa Lyran pääsee Tomun arvoituksen jäljille, mutta aletiometri antaa Lyralle selvän käskyn: hänen tärkein tehtävänsä on auttaa Williä löytämään tämän kauan sitten kadonnut isä. Will perii haltuunsa maagisia voimia sisältävän salaperäinen veitsen, jonka kantamiseen liittyy suuri vastuu. Maailmojen väliset rajat hämärtyvät ja moninaiset vaarat seuraavat toisiaan Lyran ja Willin suunnatessa kohti päämääräänsä. Tietämättään he ovat osana suurta tapahtumaketjua, joka tulee koskettamaan kaikkia maailmoja ja kaikkia eläviä olentoja. (takakansi)

Tämä kirja oli känyt minulla useampaan otteeseen lainassa, mutta jostain kumman syystä en ollut saanut aikaiseksi sitä luettua. Olisi pitänyt, sillä ensimmäisen osan tapahtumat olivat jo ehtineet unohtua suurimmalta osalta.

Salaperäinen veitsi on hienoa nuorten fantasiaa, jonka parissa viihtyy. Valitettavasti oma mielialani vaikutti sen verran, etten olisi pahemmin jaksanut keskittyä välillä sekaviinkiin juonen käänteisiin. Samaistuinkin todella paljon Cittàgazzen Haamuihin ja välillä kuvittelin, kuinka välinpitämättömyys nakertaa minua (tälle on ihan syykin, miksi minusta tuntuu tältä, mutta ei siitä sen enempää).  Philip Pullmanin luoma maailma ja henkilö ovat sen verran kiehtovia, etten olisi malttanut laskea kirjaa käsistäni ollenkaan. Jäänkin mielenkiinnolla odottamaan, millainen elokuvaversio kirjasta on tehty. Kultaisesta kompassista tehty elokuvaversio oli ainakin minulle pettymys.