Alkuperäinen teos Le rapport de Brodeck, ilmestynyt 2007. Suomennettu 2009, suomentanut Ville Keynäs. Otava. (s. 279)

Pahin on käynyt toteen lähes päivälleen kolme kuukautta sen jälkeen kun Anderer on saapunut syrjäiseen kylään suurine matka-arkkuineen ja merkillisine tapoineen.

Brodeck, itsekin muualta tullut, ei halua kokea samaa kohtaloa kuin muukalainen, ja niin hän suostuu kyläläisten vaatimuksiin. Itseään ja rakkaimpiaan suojellakseen hän lupaa laatia kuolemantapauksesta Raportin, ymmärtämättä kuinka syvälle varjoihin vielä eksyisi.

Sillä kuka lopulta on syyllinen ja kuka viaton? Kylän salaisuuksia pohtiessaan Brodeck joutuu elämään vankileirin ja rakkauden tuskalliset muistot vielä kerran. (sisäkansi)

Varjojen rapotti on riipaiseva tarina ihmisten julmuudesta. Siitä, kuinka ihminen pystyy halutessaan ihan mihin vain - keinoja kaihtamatta. Siitä, kuinka tutusta ja turvalliseksi luullusta ihmisestä paljastuu aivan uusia puolia ja kuinka se, johon luotamme, ei uskallakkaan nousta puolustamaan hädän hetkellä. Joukossa tyhmyys tiivistyy.

Philippe Claudel ei päästä lukijaansa helpolla, eikä lukijan tulekaan päästä helpolla. Emme saa koskaan unohtaa kaikkea sitä, mitä kauheuksia ihmiset ovat joutuneet ja joutuvat edelleen sodissa kokemaan.