Alkuperäinen teos City of Ashes. THE MORTAL INSTRUMENTS Book two. Ilmestynyt 2008. Suomennettu 2010, suomentanut Terhi Leskinen. Otava. (s. 399)

Enemmän kuin mitään muuta Clary Fray haluaisi kaiken palaavan normaaliksi. Entiseen ei kuitenkaan ole paluuta: varjometsästäjät eivät päästä häntä otteestaan, ei varsinkaan Jace, Claryn vastikään löytynyt veli. Kun vielä paras ystävä on muuttunut vampyyriksi, äiti on koomassa ja joku surmaa New Yorkin alamaailman lapsia, paremminkin voisi mennä. Lisäksi Claryn ja Jacen isä, vallanhimoinen mielipuoli Valentine, saa haltuunsa jo toisen kohtalokkaista Muutoksen välineistä, joiden avulla hän voi hallita demoniarmeijaa.

Mutta pahin on vasta edessä. Rakkautensa kohdetta ei voi valita, eikä haluaan lahjoittaa sille, joka sen eniten ansaitsisi. Aina niin rohkean Jacenkin on kohdattava suurimmat pelkonsa, ja varjonmetsästäjien kohtalosta on vastuussa yksin Clary, taistelijoista kokemattomin... (takakansi)

Odotin tältä kirjalta vähän enemmän edellisen osan perusteella, mutta valitettavasti Tuhkakaupunki oli vain himmeä varjo Luukaupungista, joka aloitti Varjojen kaupungit -trilogian. Nyt keskityttiin lähinnä Jacen ja Claryn kiellettyyn suhteeseen - valitettavasti veljen ja sisaren liian läheinen suhde hieman jo häiritsi ja lähinnä hienoksi rakennettu suhde inhotti...-, ja suurin osa juonesta tuntui juupaamiselta ja jaapaamiselta. Tarinassa alkoi olla jo yhä enemmän hahmoja, joista suurin osa oli läpinäkyviä enkä kokenut heitä "omikseni" ja välillä tuntui, ettei osaa hahmoista olisi ehkä tarvittu ollenkaan... Tuhkakaupunki on ihan viihdyttävä lukukokemus, mutta valitettavasti tästä osasta ei tullut minun suosikkiani.