Alkuperäinen teos The Strain, ilmestyi 2009. Suomennettu 2010, suomentanut Risto Raitio. Tammi. (s. 486)

JFK:n lentokentällä New Yorkissa seisoo juuri laskeutunut, valtava lentokone täysin pimeänä. Paikalle hälytetään biologisiin uhkiin erikoistunut tohtori Eph Goodweather ja hänen kollegansa Nora Martinez. He kohtaavat koneessa käsittämättömän näyn: kaikki koneen matkustajat ja miehistön jäsenet istuvat liikkumattomina paikoillaan, ja vain neljä heistä on elossa. Tilanne muuttuu entistä oudommaksi, kun sekä hengissä selvinneet että kuolleet katoavat.

Samaan aikaan Harlemissa entinen Wienin yliopiston professori ja nykyinen panttilainaamon pitäjä Abraham Setrakian oivaltaa, että se mitä hän on kauan odottanut ja pelännyt, on alkanut. Hän etsii käsiinsä Goodweatherin ja Martinezin, ja yhdessä he alkavat taistella ärhäkästi leviävää, tappavaa vitsausta vastaan.

Vitsaus on trilogian ensimmäinen kirja. Se on nopeatempoinen kauhujännäri, jossa ikiaikainen uhka tunkeutuu moderniin maailmaan. (takakansi)

Ensimmäisten 150 sivun aikana en tiennyt, pidänkö vai enkö pidä kirjasta ja halusinko jatkaa lukemista. Tapahtumat tuntuivat tapahtuvan todella hitaasti ja hyppiminen henkilöstä toiseen ärsytti, erityisesti välinäytökset, vaikka ne olivatkin tarinan kannalta hyvin oleellisia. Yhtäkkiä kirja tuntuu heräävän eloon ja kauheudet toisensa perään tapahtuivat kuin nopeatempoisessa kauhuleffassa: tätä kirjaa oli vain pakko lukea! Välillä nopeatempoisuus hieman ärsytti, sillä olisin halunnut tiettyihin henkilöihin syvyyttä. Henkilöt jäivät kovin kalpeiksi ja vaisuiksi. Jos en pitäisi kirjoista, joissa ihmiskunta kokee jollain tavalla loppunsa, tuskin laittaisin tätä suosittujeni listalle. Mielestäni Vitsaus ei ole huippu hyvä kirja, mutta sen parissa viihtyy kyllä.

Yhtä asiaa mietin välillä, kun luin tätä kirjaa: miten samankaltainen se olikaan Justin Croninin Ensimmäisen siirtokunnan kanssa! Tuntui kuin olisin tutustunut tarinaan toisen silminnäkijän kautta, mikä hieman ärsytti minua. Molemmat kirjat ovat hyvin samanlaisia lukuun ottamatta vampyyrien ulkonäköä ja niiden historiaa. Hyvin yhteistä se, että molemmat kääntävät vatsan nurin - jonka Vitsaus tekee huomattavasti tehokkaammin kuin Ensimmäinen siirtokunta.