Suomeksi vuonna 2010. Suomentanut Eero Balk. Mansarda. (s. 270)

Mistä turhautunut aviovaimo löytää mielenrauhan? Mitä yllättävä paketti tuo aikojen takaa? Miten käy toimittajalle, joka on salannut vastavallankumoukselliset ajatuksensa niin tarkkaan, ettei hänestä ole Stasillakaan kansiota? Mitä tehdä, kun on vieraana rakkaansa häissä? Mistä koulukiusattu löytää pakopaikan? Miten ryppyilevä romaanihenkilö pannaan ruotuun? Mikä avuksi, kun vanhoillinen kyläyhteisö ahdistaa henkisesti ja pölyävä, aina vain laajeneva hiilikaivos uhkaa fyysisesti?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin pureutuvat Sokean kirjakauppiaan 13 kirjailijaa teksteissään viimeisten kahden vuosikymmenten ajalta. Suomalaiselle lukijalle avautuu ensi kertaa ikkuna ennen niin lukuisten, vendeiksi kutsuttujen sorbien rippeiden elämään itäisen Saksan kaakkoiskulmassa. Kotimaassaan tämä tsekkien ja puolalaisten lähisukukansa tunnetaan näyttävistä kansanpuvuistaan, musiikistaan ja perinteistään. Sorbien modernia puolta edustavat säveltäjät, muusikot, kuvataiteilijat - ja runoilijat, joiden tuotantoa tihkuu myös saksalaisen valtaväestön saataville. Sokean kirjakauppiaan kaltaista uuden proosan valikoimaa se sen sijaan voi vain kadehtia. (takakansi)

Kaipasin välillä vähän erilaisempaa luettavaa ja koska tämän kirjan palautuspäivä läheni, päätin lukea sen juhannuksen kunniaksi. Sokea kirjakauppias olikin hyvä valinta, sillä se sisältää 30 novellia, joten tarinan ahmaisi yhdellä istumalla. Sokea kirjakauppias sisältää myös minulle itselleni mielenkiintoisen historiallisen katsauksen sorbien historiaan. En muista ennen lukeneeni mitään heistä, joten uusi tieto oli hyvin mielenkiintoista. Koska kansantarinat ovat kiehtoneet minua aina, osa novelleista oli kutkuttavia. Myönnän että osa novelleista meni hieman ohitse minulta, mutta osasta novelleista pidin hyvin paljon kuten Ingrid Hustetowan Vanhan auton murheita ja Róza Domascynan Kun halusin kirjakaupanmyyjäksi novelleista.

Taidankin seuraavalla kirjastoreissulla koluta novellihyllyä lävitse, huomasin että novelleja tulee nykyään luettua paljon vähemmän kuin ennen.