Alkuperäinen teos Vargtimmen, ilmestynyt 1985. Suomennettu 1996, suomentanut Marja Mahlamäki. Kirjaviihde. (s. 253)

Knapahultin Gunillaa kasvatettiin Herran kurissa ja nuhteessa. Tyttöä piiskattiin sellaisistakin synneistä, joihin hän ei ollut syyllistynyt. Hänen isänsä suurin toive oli saada naittaa tyttärensä ylhäiselle Arv Gripille, vaikka Gunilla rakasti toista.

Mutta sitten seudulle saapui Arvin sukulainen, Heike Jääkansan Lind. Erityisten kykyjensä avulla hän sai selville että niin Gunilla kuin Arv tarvitsivat hänen apuaan - ja hän tiesi vaaran, joka uhkasi syvästä metsästä. Heitä kaikkia uhkaavan tappavan vaaran... (takakansi)

Tauko Jääkansan tarinasta muodostui hävyttömän pitkäksi, mutta oli taas mukavaa palata mielenkiintoisen saagan pariin. Heike sattuu olemaan yksi niistä lukuisista suosikeista, ja ilokseni totesin että seuraavassa jatkuu kertomus hänen vaiheistaan.

Jääkansan tarina on ennalta-arvattava, mutta niin ihanaa hömppää, joka piristää syksyn harmauden keskellä. Onneksi on olemassa joissakin kirjastoissa näitä kirjoja, harmikseni olen huomannut että ne käyvät yhä harvinaisemmiksi vuosi vuodelta. Tietäisikö kukaan, mihin voisi ehdottaa suomennettavia/uudelleen julkaistavia sarjoja?