Alkuperäinen teos Kring torget i Skoghall, ilmestynyt 2006. Suomennettu 2007, suomentanut Katriina Savolainen. Schildt. (s. 191)

Conny Erlandsson on pitänyt vuosikaudet grillikioskiaan keskellä Skoghallin toria. Grilli on miltei yhtä perinteikäs ja olennainen osa paikkakuntaa kuin tehdas, kirkko ja kauppa. Aikoinaan Conny peri liiketoimen isältään, meni naimisiin Elisabetinsä kanssa, syntyi tytär, ja sitten piti elämän sujua onnellisesti loppuun saakka. Mutta niin ei käynyt.

Conny ei jaksa innostua mistään, eikä perinteinen nakkikioski enää houkuta asiakkaita entiseen malliin. Nyt Skoghallin haasteena on kesän nykytaidetapahtuma Public Safety, joka tuo torin laidalle elämää ja ihmisiä läheltä ja kaukaa. Roger, entinen merimies, nykyinen laitapuolen kulkija, ryhtyy auttamaan Connya, jotta grilli nousisi uuteen kukoistukseen ja jotta sen omistajan elämänhalu palautuisi. Taide, rakkaus ja ruoka, elämä ja kuolema ovat värmlantilaiseen pikkukaupunkiin sijoittuvan, monisyisen ja koskettavan romaanin tärkeimpiä teemoja. (takakansi)

Torin laita kertoo tavallisista ihmisistä, tavallisista suhteista. Kohtaloista, kohtaamisista, valinnoista. Se ei ole kerralla ahmittava kirja, se pitää nauttia sellaisenaan ja pieninä paloina.

Kirja oli mukavan leppoisaa luettavaa näin joulupyhien aikaan, jolloin kaipasin ei-toimintaa. Kirja tempaisi alussa minut mukaansa kerronnallaan, mutta keskikohdan tienoilla mielenkiinto meinasi loppua kokonaan enkä lukenut kirjaa ollenkaan parin päivän aikana. Lopussa kirja tuntuu heräävän henkiin ja tuntui kuin tarina olisi vasta alkanut. Mietin voisiko tälle kirjalle olla tulossa jatkoa, mutta sellaista tietoa en löytänyt mistään.

Torin laita on ollut Finlandia-palkintoehdokas vuonna 2006 ja jollain tapaa odotin yllättäviä juonen käänteitä sekä "ahaa" tunne-elämyksiä, mutta sellaisia kirja ei minulle tarjonnut ollenkaan. Sana Finlandia-palkintoehdokas ehkä hämäsi minua liikaa ja odotin tältä kirjalta ehkä liikaa - mikä oli minulle pienoinen pettymys.