Alkuperäinen teos CHOKE, ilmestynyt 2001. Suomennettu 2003, suomentanut J. Pekka Mäkelä. Like. (s. 287)

TUKEHTUMINEN on irvokkaan humoristinen kertomus Victor Mancinista, seksiriippuvaisesta antisankarista, joka elää äitinsä varjossa. Mancini joutuu elättämään sairaskodissa makaavaa äitiään eikä kaihda keinoja selviytyäkseen. Päivisin hän on irlantilainen renki 1730-luvulla, iltaisin hän tukehtuu pihviin. Keskiviikkoisin paineita poistaa Nico, perjantaisin Tanya, sunnuntaisin Leeza. Kukoistava rappiotila häiriintyy, kun himoittava tohtori Marshall vaatii Victorilta suurta uhrausta äidin hyvinvoinnin eteen. Mutta onko Victor valmis siihen? Ja haluaako hän äitinsä ennalleen?

Chuck Palahniukille tyypilliset absurdit juonenkäänteet yllättävät lukijan yhä uudelleen. Koko mestarillinen rakennelma huipentuu vasta viimeisillä sivuilla. (takakansi)

Kiinnostuin kirjasta sen takakannen perusteella (yleensä vältän niiden lukemista, koska moni mielenkiintoinen lukukokemus saattaa mennä ohitse, jos hylkään kirjan sen takakannen perusteella) ja päätin tutustua kirjan päähenkilöön, Victor Manciniin. Victor on ihastuttava reppana, säälittävä poikarukka, joka yrittää selvitä elämästä seksiriippuvuutensa ja äidistään huolehtimisen ohessa. Joka päivä on yhtä kitkuttamista, joihin tuo silloin tällöin vaihtelua tukehtuminen ravintoloissa (vanhan kiinalaisen viisauden mukaan pelastajan tuli huolehtia pelastetusta) ja epäsäännöllisen säännölliset seksiaktit. Moni saattaisi pitää ällöttävänä melko tarkkoja kuvauksia siitä, mitä saattaa joutua ihmisen takaluukkuun, mutta minuun kirjailijan huumori puri. Oli mukavaa lukea pitkästä aikaa mustaa huumoria ja jos pitää esim. Fight Club leffasta, pitää varmasti tästäkin kirjasta (kyseinen leffa on tehty Chuck Palahniukin romaanin pohjalta).

Jos aiot lukea tämän, älä viitsi vaivautua.

Muutaman sivun jälkeen sinua ei kuitenkaan kiinnosta. Unohda siis koko juttu. Mene muualle. Häivy, kun vielä pystyt.

Säästä vaivojasi.

Telkkarista tulee varmaan jotakin kivaa. Tai jos sinulla kerran on aikaa, voisit vaikkapa opiskella. Valmistua lääkäriksi. Sinusta voisi tulla jotakin. Tarjoa itsellesi kunnon ravintolaillallinen. Värjää hiuksesi.

Et sinä tuosta enää nuorene.

Tämä juttu alkaa nimittäin ensiksi pänniä sinua. Ja siitä se menee aina vain pahemmaksi ja pahemmaksi. (s. 7)

Mitä mielikuvia herättää kirjan kansi: Pidän kannen värityksestä, ihanan maukkaat ja huomiota herättävä. Sen sijaan lihaklöntti herättää lähinnä inhotusta.