Alkuperäinen teos Pattern Recognition, ilmestynyt 2003. Suomennettu 2005, suomentanut Eva Siikarla. WSOY. (s. 390)

LAHJAKAS TRENDIEN METSÄSTÄJÄ, coolhunter Cayce Pollard on lähetetty Yhdysvalloista Lontooseen työtehtäviin. Pian hänelle tarjotaan uutta haastetta: hänen on selvitettävä, kuka lähettää sinne tänne Internetiin arvoituksellisia video-otoksia, joiden lumoon on langennut kokonainen nettiyhteisö. Cayce itsekin kuuluu siihen.

Oudosti vetoavien, mieleenpainuvien kuvien alkuperä herättää suuren kiinnostuksen lisäksi myös epäilyksiä. Onko niiden takana nerokas markkinointisuunnitelma vai todellinen taiteilija? Caycen työnantaja haistaa mahdollisuuden rahantekoon, sillä edelläkävijöiden jättämiä jälkiä kannattaa aina seurata.

Toimeksianto muuttuu astetta vaarallisemmaksi, kun Cayce huomaa jonkun käyttävän hyväkseen yksityisiä tiejoa hänestä itsestään. Nettifilmiin kätketyt vihjeet johtavat Lontoosta aina Tokioon ja Moskovaan, mutta todellista tekijää Cayce joutuu etsimään uusien harhautusten, huijausten ja salaisuuksien takaa. Mikä on todellista? Trilleri odottaa ratkaisuaan. (takakansi)

Luulen että tämä kirja olisi toiminut paremmin elokuvana, ainakin minulle. Kirja vilisi toinen toistaan minulle outoja sivistyssanoja (mietin moneen otteeseen sivistyssanakirjan hankkimista), brändejä ja historiaa, että olin auttamatta ihan sekaisin. Kirjan henkilöt ovat mielenkiintoisia, mutta jouduin monesti palauttamaan mieleeni, kuka ja millainen tämä mainittu henkilö oli, ja millainen rooli tällä henkilöllä oli kirjassa. Odotin nopeatempoista ja kihelmöivää trilleriä, mutta kaikki tapahtui hyvin hitaasti ja monen mutkan kautta. Kirja tulvi monenlaista informaatiota, mielestäni sitä oli jo liikaa. Olisin toivonut kirjaan erilaisempaa loppua, nyt kaikki jäi hyvin pinnalliseksi eikä kirja tehnyt minuun minkäänlaista vaikutusta. Mielestäni kirja oli pinnallisuudesta huolimatta raskas, mikä lienee johtuu liiallisesta tiedon tyrkyttämisestä. No, ainakin opin uusia asioita, kuten Footage - jonka käsitin ensin olevan jotain, joka on jalkafetissiin liittyvä asia...

Mitä mielikuvia herättää kirjan kansi: Kirjan kansi on häiritsevä ja luo mielikuvaa maailmasta, joka elää mielikuvituksen varassa eikä ole todellinen. Ehkä hieman ärsyttävä.