Alkuperäinen teos The Night Eternal, ilmestynyt 2011. Suomennettu 2012, suomentanut Risto Raitio. Tammi. (s. 441)

Vampyyrit ovat olleet vallassa kaksi vuotta, ja ihmisten tehtävänä on palvella ja ruokkia niitä. Lukuisten ydinräjähdysten jäljiltä maapallo on pimeä planeetta: vain keskipäivän aikaan kuultaa saastepilvien läpi hieman valjua valoa.

Taistelu Mestarin johtamien vampyyrien ylivoimaa vastaan on lähes mahdotonta, mutta kaikki eivät ole lannistuneet. Epidemologit Eph Goodweather ja Nora Martinez, tuholaistorjuja Vasily Fet ja rikosjengiläinen Augustin Elizalde jatkavat maanalaista vastarintaansa, vaikka vaikeat ajat ovat verottaneet heidänkin voimiaan. Mukana taistelussa on puoliverinen vampyyri, arvoituksellinen herra Quinlan.

Eph ja kumppanit punovat vaarallisen suunnitelman vampyyrien valtakunnan tuhoamiseksi ja Ephin Zack-pojan pelastamiseksi. Mutta onko Mestari liian taitava manipuloimaan heikkoa ihmismieltä? Voiko kehenkään enää luottaa? (sisäkansi)

Kirja tempasi aluksi mukaansa ja luin kirjaa sivu kaupalla enkä malttanut jättää sitä kesken. Mutta jossain vaiheessa minua alkoi kyllästyttämään samojen asioiden toistelu eikä juoni jaksanut enää kiinnostaa. Olin odottanut trilogian viimeiseltä osalta VAU reaktiota, mutta sitä en valitettavasti saanut. Kirjan loppu oli minulle pienoinen pettymys, odotin jotain säväyttävää niin kuin Guillermo del Toron elokuvissakin on. Ihan viihdyttävä kirja lukuisten vampyyrikirjojen joukossa, mutta en itse kokisin tätä hehkutusten arvoiseksi.

Yö ikuisessa on paljon viittauksia natsiaikaan, ja vampyyreiden leireistä ja heidän puolelle kääntyneistä ihmisistä tuli mieleen natsi-Saksa ja holokausti. Olihan niistä viitteitä kahdessa edellisessä osassa, mutta tässä viimeisessä asia korostui entisestään. Mielestäni on hienoa ettei asioita unohdeta, mutta itse koin sen silloisessa mielentilassa hieman raskaaksi lukukokemukseksi, koska omassa elämässäni oli menossa raskaita asioita. Kieltämättä olisin kaivannut kepeämpää kauhukokemusta, mutta onpahan nyt saatu tämä trilogia päätökseen.