zrakkaustarina-normal.jpg

Alkuperäinen teos Z - ástarsaga, ilmestynyt 1996. Suomennettu 1998, suomentanut Tapio Koivukari. Like. (s. 304)

Z on kaunis ja surumielinen, mutta silti lohdullinen tarina kahden naisen välisestä rakkaudesta. Se on myös koskettava, sisällöltään rikas kuvaus menettämisestä.

Runoilija Annalla ei ole aikaa tulla hyväksi runoilijaksi, ei aikaa kehittyä tai kypsyä, ei aikaa rakastaa niin kuin haluaisi, ei sanoa mitä haluaisi. Anna on kuolemansairas ja aika yksinkertaisesti loppuu kesken. (takakansi)

Myönnän: oma mielentilani ei ollut sopiva tälle kirjalle ja kirjan hienous kärsi hyvin paljon sen vuoksi. Kirja vaatii lukijalta keskittymistä ja omat ajatukset lähtivät kulkemaan omille teilleen hyvin helposti. Olin aika ajoin sekaisin siitä, kuka oli kulloinkin vuorossa ja kuka sanoi mitäkin, ja jouduin välillä lukemaan rivit uudelleen. Yleensä pystyn keskittymään kirjaan hälinän keskellä, mutta tämän kirjan kohdalla se ei onnistunut. Vigdis Grimsdóttirilla oli paljon upeita ajatuksia ja kirja pisti ajattelemaan, mutta minulle henkilökohtaisesti kirja oli liian... taiteellinen. Sinänsä harmi, sillä odotukseni olivat hyvin korkealla tämän kirjan suhteen.

Älä sure elämää, ystäväni

seuraa sitä ennemmin sillä aikaa kun se kuluu

ja nauti lintujen laulusta ikkunan takana (s. 244)