sukupolviz-normal.jpg

Alkuperäinen teos World War Z - An Oral History of the Zombie War, ilmestynyt 2006. Suomennettu 2011, suomentanut Helmi Keränen. Johnny Kniga. (s. 449)

Zombiesota oli käsittämättömän lähellä pyyhkäistä ihmiskunnan maailmankartalta. Aikalaistarinat ovat harvassa, ja jokainen kuluva vuosi verottaa niitä entisestään. Kokoamalla nämä korvaamattoman arvokkaat selviytymistarina Max Brooks on estänyt niiden hautautumisen ajan hämärään. Sukupolvi Z on paitsi autenttinen kuvaus zombisodassa koetuista kauhunhetkistä myös kulttuurihistoriallisesti vertaansa vailla oleva dokumentti ihmiskunnasta sukupuuton partaalla.

Z-sodasta selviytyneiden haastattelu edellytti Brooksilta loputtomia matkustuskilometrejä. Sukupolvi Z johdattaa lukija zombiepidemian alkulähteille, 12-vuotiaan "potilas Nollan" surullisenkuuluisaan kotikylään, Kiinan liittotasavallan Uuteen Dachangiin. Sieltä matka jatkuu miljoonien pakolaisten hengen vaatineille Pohjois-Amerikan sydänmaille, edelleen Suomeen ja Siperiaan kunnes lopulta koukataan Lähi-Idän kautta Japaniin ja Intiaan. Sotahistoriallisesti kaikenkattava läpileikkaus päättyy taisteluissa ratkaisevaa osaa näytelleille läntisille Kalliovuorille.

Sukupolvi Z on perinpohjainen selonteko zombisodan vaiheista ja erinomainen hakuteos z-sodan syistä, seurauksista ja selviytyjistä. (takakansi)

Jos en olisi kiinnostunut zombeista niin valtavan paljon ja tästä kirjasta ei olisi tulossa elokuvaa, jonka haluan joskus nähdä, olisin jättänyt varmaankin sen kirjaston hyllyyn. Etukansi ei ole todellakaan houkuttava ja kieltämättä kirjan takakannen tekstikään ei vielä houkutellut lukemaan. Kirjan paksuuskin mietitytti, sillä sivuja on 449 kappaletta ja mietin, miten kirjailija voisi pitää lukijansa mielenkiinnon yllä. No, koska satun nyt olemaan kiinnostunut zombeista ja tästä on tulossa elokuva, päätin sen sitten lainata.

Kirja osoittautuikin positiiviseksi yllätykseksi ja yllättäen olin koukussa ensimmäiseltä sivulta lähtien. Pidin kirjan realistisesta kuvauksesta ja juoni oli tapahtumarikasta. Saattoi tapahtua ihan mitä tahansa! Max Brooksin mielikuvitus on ollut ehtymätön ja kirja tuntui hyvin realistiselta. Mistä sitä tietää, vaikka joskus tulevaisuudessa tapahtuisi vastaavanlainen katastrofi? Ihmismieli on ehtymätön ja kykeneväinen luomaan mitä tahansa - oli se sitten hyvää tai pahaa. Loppua kohden kirjan henkilöt tuntuivat toistavan toisiaan, mutta onneksi sota oli ohitse - vai oliko sittenkään?

Jään mielenkiinnolla odottelemaan tästä kirjasta tehtyä elokuvaa ja Marc Forsterin näkemystä Sukupolvi Z - zombisodan aikakirjoista.