inenhuuto-normal.jpg

Alkuperäinen teos The Cry of the Owl, ilmestynyt 1962. Suomennettu 1998, suomentanut Jorma-Veikko Sappinen. Book Studio. (s. 288)

Robert Forrester ei vaikuttanut ihmiseltä, joka vaanii ihmisiä.

Silti hänen entinen vaimonsa oli kertonut poliisille, että Robert on helposti ärsyyntyvä, väkivaltaisuuteen taipuvainen ja että tämä oli jopa yrittänyt ampua hänet. Kenties Robert sittenkin oli psykopaattinen murhamies... (takakansi)

Patricia Highsmith oli minulle ihan uusi tuttavuus ja tämän kirjan perusteella ihastuin hänen tyyliinsä. Kirja oli koukuttava, juoni mielenkiintoinen ja ihmiset hyvin todentuntuisia. Välillä tunsin kuinka raivo nousi: tunsin niin voimakasta vastenmielisyyttä ihmisiä kohtaan, jotka olivat todella tekopyhiä ja jotka pelkkien juorujen perusteella päättelivät sen, kuka on syyllinen ja kuka ei. Itse asiassa en muista, milloin olisin kirjaa lukiessani kokenut yhtä voimakkaita tunteita kuin tätä kirjaa lukiessani.

Kirja on ilmestynyt alunperin 1960-luvulla ja sen huomasi kirjan hengestä. Itse asiassa pidin kirjan hengestä hyvin paljon ja kirjassa oli todella viehättävä ympäristö. Henkilöt olivat ehkä hivenen pidättyväisiä, mikä hieman ärsytti, mutta toisaalta: eikös tuohon aikaan ollut maine hyvin tärkeää? Patricia Highsmith on ehdottomasti tutustumisen arvoinen kirjailija.