fahrenheit%20451-normal.jpg

Alkuperäinen teos FAHRENHEIT 451, ilmestynyt 1953. Suomennettu 1975, suomentanut Juhani Koskinen. Kirjayhtymä. (s. 194)

Palomies Guy Montagin tehtävä on kunniakas: valvoa yhteiskunnan onnea ja turvallisuutta polttamalla koteja, joissa on kirjoja. Hän nousee kuitenkin vastustamaan yhteiskuntaa, joka pakottaa ihmiset toistensa peilikuviksi.

"Fahrenheit 451" on purevan osuva heijastus maailmastamme ja sen kehityksestä, tieteiskirjallisuutta parhaimmillaan.

"Se on kirkas, keskittynyt, ajatuksia herättävä romaani." (takakansi)

En oikein tiedä, mitä ajattelisin tästä kirjasta. Se on ajatuksia herättävä ja on varmasti ollut ilmestyttyään hyvin kohuttu teos. Kirjassa on paljon sellaista, joka laittoi miettimään ja osa sen ajatuksista sopii tähän päiväänkin. Ainakin yksi hyvin keskeinen asia tuli minulle mieleen, joka tukee omaa mielipidettäni: maailma tarvitsee edelleen kirjoja ja lukijoita.

En tiedä, oliko omat odotukseni turhan korkealla, mutta odotin kirjalta enemmän. Odotin sen olevan tajunnan räjäyttävä lukukokemus, joka tarjoaa lukijalleen jotain joka jää mieleen. Voi olla, että lukukokemukseni kärsi kirjan kieliasun huolimattomuudesta ja lennokkaasta tekstistä. Olin usein hukassa kirjan kohtauksissa ja välillä jouduin miettimään kauan, kuka puhuu ja mitä, ja mitä tapahtuu missäkin kohdin. Yhdestä asiasta olen ainakin varma: tämä olisi pitänyt lukea silloin kun olin nuori - oma kirjamakuni on kehittynyt tuosta ajasta huomattavasti. Vaikka oma lukukokemukseni ei ollut kovin hyvä, voin suositella hyvin lämpimästi tätä klassikkoa sillä sillä on paljon sanottavaa lukijalleen.