luotettavav-normal.jpg

Alkuperäinen teos A RELIABLE WIFE, ilmestynyt 2009. Suomennettu 2011, suomentanut Leena Perttula. Karisto. (s. 329)

Äveriäs wisconsilainen leskimies Ralph Truitt seisoo lumipyryssä pikkukaupungin juna-asemalla odottamassa lehti-ilmoituksella etsimäänsä luotettavaa, vaatimatonta vaimoihmistä. Truitt haluaa vaimon puhtaasti käytännön syistä, rakkauden suhteen hänellä ei enää siinä iässä ole odotuksia. Nuori ja valokuvaansa huomattavasti kauniimpi Catherine Land laskeutuu laiturille - valmiina petokseen ja uhrauksiin, jotka lopulta soisivat hänelle mahdollisuuden aloittaa uudelleen alusta. Mutta kun loputtomalta tuntuva, lamauttava talvi on viimein ohi, ovat sekä Catherine että Ralph löytäneet itsestään ja toisistaan hämmentäviä ja vaikeasti hallittavia ominaisuuksia.

Robert Goolrickin esikoisromaani vangitsee tunnelmaansa ensi virkkeestä alkaen. Se on raju ja samalla lyyrinen, yhä uudelleen yllättävä tarina, jossa vuorottelevat rakkaus ja mielipuolisuus, intohimo ja murhanhalu. Huikeaan arvostelu- ja myyntimenestykseen noussutta Luotettavaa vaimoa on syystä verrattu suuriin klassikoihin Brönten sisaruksista Daphne du Maurieriin. (takakansi)

Katselin kirjastoautossa kirjahyllyjen valikoimaa ja Robert Goolrickin Luotettava vaimon selkämys osui silmiini. Minulle tuli niin vahva tunne, että tämä kirja on ehdottomasti pakko lukea. Viimeksi sain yhtä vahvan tunteen, kun näin kirjastossa Sean Stewartin Matkijalinnun - silloin tiesin, että tällä kirjalla on minulle jotain kerrottavaa. Ja kyllä, sitä kirjalla tosiaankin oli. Luotettava vaimo on edelleen mielessäni ja uskon, että se on mielessäni vielä kauan.

Luotettava vaimo on hyvin kaunis romaani. Robert Goolrickin teksti on runollista ja ihastuttavaa, se lumoaa.
Kirja on yllättävä ja otteessaan hyvin pitävä. Luulisi että se voisi olla puuduttava lukukokemus, mutta itse rakastin kuvauksia ihmisistä ja heidän arkipäiväisistään teoistaan. Kirja on loistavaa pukudraama ihmisistä, jotka eivät ole sitä mitä esittävät olevansa, mutta jotka haluavat anteeksiantoa.
Olisin voinut vain lukea ja lukea, jos minulla olisi ollut mahdollisuus lukea kirja kerrallaan. Mutta toisaalta nautin siitä, että sain pitkittää lukunautintoa: en olisi halunnut sen loppuvan koskaan. En ole lukenut pitkään aikaan näin vaikuttavaa teosta ja mielestäni siinä on hyvin paljon klassikkoainesta. Luotettava vaimo on lukemisen arvoinen kirja.