oryxjacrake-normal.jpg

Alkuperäinen teos Oryx and Crake, ilmestynyt 2003. Suomennettu 2003, suomentanut Kristiina Drews. Otava. (s. 487)

Kauan sitten Lumimiehen nimi oli Jimmy ja hän kuului ystävänsä Craken kanssa hyväosaiseen eliittiin, joka asui biotekniikan suuryhtiöiden rakennuttamissa eristetyissä Piireissä. Muualla, ilmastonmuutosten, epidemioiden ja eriarvoisuuden riuduttamilla rahvaanmailla, elämä oli kaaottista.

Tässä geeniteknologian hallitsemassa maailmassa keinoruoat, uudet eläinristeymät ja ihmisten varaosia kasvattavat gemakot olivat arkipäivää, eikä toisinajattelijoita hyväksytty.

Kiehtovalla mutta vaarallisella Crakella oli edessään huikea ura geeniteknologian nerona. Hänen suunnitelmansa uudesta uljaasta maailmasta kietoutuivat niin Jimmy kuin salaperäinen Oryx, molempien miesten rakastettu.

Sitten jokin meni pahasti vikaan - ja Lumimies on ainoa joka tietää mikä. (takakansi)

Oryx ja Crake oli kiehtova lukukokemus siitä, millä tavalla maailma voisi loppua. Eihän maailman loppuminen ole toki mikään mukava asia, mutta en voi sille mitään että minua on aina kiehtonut se, millainen maailmanloppu voisi ehkä olla. Oryx ja Crake on yksi osoitus siitä, että ihmisen halulla leikkiä jumalaa ei ole mitään rajaa ja senhän tietää, ettei asiat voi mennä muuten kuin huonosti. Mikähän siinä onkin, että ihminen janoaa aina vain lisää valtaa? Eikö ihminen voi olla onnellinen tässä ja nyt? Miksi muokata luontoa ja yrittää tehdä kaikesta hienompaa, superimpaa ja kestävämpää?

Oryx ja Crake on hyvin ajanhermolla oleva kirja, joka tarjosi pohdittavaa menemättä kuitenkaan liian vakavaksi. Kirja oli hyvin viihdyttävä ja sen luki todella nopeasti. Koukutuin heti ensimmäiseltä sivulta lähtien, olin koukussa viimeiseen sivuun asti ja olisin lukenut mielelläni enemmänkin. Kirjahan jäi kesken, mutta niin sen on tarkoitettu olevan: tämä on ensimmäinen osa MaddAddam -sarjasta. Jos pitää dystopia tyyppisistä kirjoista, suosittelen tätä kirjaa. Itse tykästyin sen verran Margaret Atwoodin taiturimaiseen tekstin luomiseen, että päätin lainata kaikki mahdolliset teokset kirjaston hyllystä.