Ilmestynyt: 2011kellokoskenpr-normal.jpg
Kustantanut: Like
Sivujen määrä: 252
Mistä: omasta hyllystä

Synopsi: Anna Svedholm o.s. Lappalainen oli henkilö, joka tunnettiin parhaiten Kellokosken Prinsessana. Hän sairasti skitsofreniaa, jonka vuoksi aloitti vuosikymmeniä kestävän laitoshoidon 1930-luvulla. Anna kävi lävitse monia rankkoja hoitomuotoja, mutta siitä huolimatta hän oli ja pysyi Prinsessana. Prinsessa onkin yksi Kellokosken tunnetuimpia ja rakastetuimpia hahmoja kautta aikojen.

Olen nähnyt Prinsessa -elokuvan (youtube.com), jossa Katja Kukkola teki mielestäni loistavan roolin Kellokosken Prinsessana. Mielessä olikin edelleen elokuva, kun tartuin tähän kirjaan. Ajattelin kirjan olevan saman tyyppinen kuin elokuva, mutta se olikin hyvin erin tyyppinen. Kirja oli lähinnä muistelmatyyppinen teos Prinsessan elämästä ja siinä sivuttiin paljon asioita, jotka eivät olleet kovin oleellisia Prinsessan elämässä. Kirja tarjoaa paitsi otteita Prinsessan elämästä, myös historiaa mielisairaiden hoidosta 1900-luvun alusta melkein tähän päivään.

Olisin lukenut mielelläni enemmän Prinsessan sutkautuksia ja eri ihmisten kokemuksia Prinsessasta, mutta kirjassa niistä oli lähinnä vain pintaraapaisu. Onneksi pidän historiasta ja mielen sairaudet ovat aina olleet yksi asioista, joka on kiehtonut pientä ihmismieltäni. Siinä mielessä Kellokosken Prinsessa oli hyvin mielenkiintoinen lukukokemus. Olisi ollut varmasti mielenkiintoista tavata Prinsessa, mutta onneksi hänestä on kirjoitettu tämä kirja ja ohjattu elokuva.