Alkuperäinen teos Dead Famous, ilmestynyt 2001. Suomennettu 2003, suomentaja Jukka Saarikivi. WSOY. (s. 441)

Kymmenen pientä neekeripoikaa todellisuustelevisiossa. Yksi talo. Kymmenen kilpailijaa. Kolmekymmentä kameraa. Neljäkymmentä mikrofonia.

Se on todellisuustelevision arkea. Mutta tämä ei ole: Yksi murha. Lisää tulossa.

Ylikomisario Coleridge ei ole verityöstä yllättynyt. Hän on 55-vuotias (kirjan mukaan hän on vuoden nuorempi) vanhan koulukunnan poliisi, joka viettää vapaa-aikansa Shakespearen näytelmiä esittävässä harrastelijateatterissa. Hän olisi itse valmis päästämään päiviltä jokaisen näistä omahyväisistä, sivistymättömistä ja barbaarisen tyhmistä kokopäivänarsisteista, joiden tyhjäpäisyyttä televisio syytää hänen niskaansa.

Yhtä asiaa Coleridge ei kuitenkaan ymmärrä. Kuinka kukaan voi tehdä murhan suljetussa studiossa ja suorassa lähetyksessä, kymmenien kameroiden ja miljoonien silmien edessä? Ja tehdä sen jäämättä kiinni? (takakansi)

Riemastuttavan pirullinen lukukokemus, jonka halusi samaan aikaan ahmia heti kerta heitolla ja pidentää lukukokemusta pätkittämällä lukukertoja. Ehdottomasti yksi nerokkaimmista dekkareista, mitä olen koskaan lukenut ja jonka epäiltyä ei arvannut heti. Itse sain tietää sen vasta kirjan lopussa ja myönnän, etten ollut edes osannut kuvitella, kuka voi olla syyllinen. Mielestäni tämä kirja vetää vertoja jopa itse Agatha Christielle.

Oli mielenkiintoista lukea dekkaria maailmasta, joka muistutti hyvin paljon Big Brotheria, vaikken itse ole kuin vilkaissut yhteensä parin jakson verran. Tämä kirja kertookin aika paljon omista tunteistani, miksen itsekään tosi-tv:tä juuri katso (ainakaan sellaisia, mikä liittyy Big Brotheriin).

Kirjassa oli myös ärsyttäviä elementtejä, kuten liian vanhoilliseksi kuvattu tutkimuksia johtava Coleridge, sekä hänen alaistensa alentuva suhtautuminen häneen. Mutta toisaalta, olisiko kirja ollut parempi ilman heidän persoonallisuuksiaan? Mielestäni he sopivat tähän kirjaan erinomaisesti.

Tappavan kuuluisa on ehdottomasti kirja, jota suosittelen hyväksi kesälukemiseksi.