Ilmestynyt 2007. Gummerus. (s. 443)

Kreivi Brahe perustaa Turkuun akatemian, jotta laiskoihin ja vastahankaisiin suomalaisiin saataisiin iskostettua yritteliäisyyttä ja tiedonhalua. Piispa Rothovius käy kovalla kädellä juurimaan maasta taikauskoa ja vanhoja jumalia.

Nuori Laurentius Tammerkosken kylästä pääsee opiskelemaan. Hänestä tulee yliopiston studiosus, mutta hän innostuu enemmän kabbalistista kirjallisuudesta kuin jumaluusopista. Noituudesta syytettynä nuorimies pakenee kuolemantuomiota lähtemällä teatteriseurue Komeetan matkaan. Mannermaisilla, uusimmilla teatterikonsteillaan seurue huvittaa suomalaisia länsirannikolla, pohjoisessa ja kaukaisimmassa idässä, aina Kajaanin linnassa asti, joka on Ruotsin vallan pahamaineisin vankila.

Piru, kreivi, noita ja näyttelijä kertoo "krevin ajasta", jolloin valistunut Pietari Brahe Suomen käskynhaltijana perusti yliopiston, postilaitoksen, tehtaita ja uusia kaupunkeja. 1640-luvulla käytiin Turun yliopistossa noitaoikeudenkäyntejä opiskelijoita ja professoreita vastaan. Maan ensimmäisissä väitöskirjoissa pohdiskeltiin järkevyyttä, valaiden elämää, komeetan substanssia sekä demonien ja enkeleiden aineellista olomuotoa. Raamattua suomennettiin ja ensimmäiset näytelmät kirjoitettin ja näyteltiin. (sisäkansi)

Piru, kreivi, noita ja näyttelijä on loistava kertomus ahneudesta, ylpeydestä ja tietämättömyydestä. Kirja imaisi minut mukaansa heti ensimmäiseltä sivulta ja en olisi malttanut laskea sitä ollenkaan käsistäni. Vaikka kirjassa on 443 sivua, olisin toivonut kirjan olevan pitempi - vaikka se olikin todella hyvä noinkin "lyhyenä".

Kirjan päähenkilöt, ympäristö ja tapahtumat ovat hyvin todentuntuiset ja pidin kirjailijan humoristisesta tavasta käsitellä vaikeita asioita. Olen aina pitänyt Kaari Utrion tavasta kertoa Suomen historiasta, ja välillä tuntuu etten ole löytänyt saman tasoista kirjailijaa kuin hän. Luettuani tämän kirjan, olen ehdottomasti sitä mieltä, että Anneli Kanto on enemmän minun tyyliseni kirjailija ja toivon, että hän rikastuttaisi tulevaisuudessa uusilla teoksilla. Hänestä tulikin kerta heitolla yksi suosikkikirjailijoistani.

Suosittelen hyvin lämpimästi Pirua, kreiviä, noitaa ja näyttelijää. Uskon, että viihdyt myös tämän kirjan parissa jos meillä on vähänkään samanlainen kirjamaku.