Alkuperäinen teos The Hunger Games, ilmestynyt 2008. Suomennettu 2008, suomentanut Helene Bützow. WSOY. (s. 335)

Luonnonkatastrofit, kuivuus, myrskyt, tulipalot ja tulvat nielivät suuren osan Pohjois-Amerikasta. Loput hävitti jäljelle jääneestä ruoasta käyty sota. Raunioista syntyi Panem. Sen kansalaiset nousivat kapinaan hallitsijoitaan vastaan, mutta hävisivät taistelun. Rangaistukseksi kehitettiin nälkäpeli.

Pelin säännöt ovat yksinkertaiset. Jokaisen vyöhykkeen on arvottava yksi poika ja tyttö osallistumaan kisaan. Nuoret pakotetaan vaativiin olosuhteisiin luonnonalueelle, jossa heidän on tapettava toisensa. Viimeinen hengissä selviytyjä on voittaja.

Nälkäpeli on vuotuinen tapahtuma ja koko maassa näytettävä tosi-TV-ohjelma. Trilogian ensimmäisessä osassa 16-vuotiaan Katnissin kyvyt joutuvat koetukselle, kun hän ilmoittautuu peliin vapaaehtoiseksi pelastaakseen pikkusiskonsa, jonka epäonneksi arpa lankeaa...
(takakansi)

Capitol vie lapset vyöhykkeiltämme ja pakottaa heidät tappamaan toisensa yleisön silmien edessä - se on Capitolin tapa muistuttaa meille, että olemme heidän armoillaan. Että meillä on häviävän pieni mahdollisuus selvitä seuraavasta kapinasta. He saattavat käyttää muita sanoja, mutta viesti on selvä: "Katsokaa, me otamme lapsenne ja uhraamme heidät, ettekä te mahda sille mitään. Jos nostatte sormenne, tuhoamme teidät viimeiseen mieheen."

Jotta nöyryytys olisi mahdollisimman tuskallinen, Capitol vaatii meitä pitämään Nälkäpeliä juhlana, urheilutapahtumana, jossa vyöhykkeet ottavat mittaa toisistaan. Pisimpään kestänyt kilpailija pääsee takaisin kotiin
viettämään makoisaa elämää, ja hänen kotivyöhykkeelleen sataa palkintoja, etupäässä elintarkkeita. Capitol näyttää joka vuosi, kuinka voittajan kotivyöhykkeelle lahjoitetaan viljaa ja öljyä ja jopa sokerin kaltaista herkkua, kun taas me muut taistelemme nälkiintymistä vastaan. (sisäkansi)

Moni oli kehunut minulle Nälkäpeli -kirjaa ja kun kävin katsomassa elokuvan keväällä, kirja oli pakko lainata kun näin sen vapaana kirjaston hyllyssä. Enkä pettynyt. Kirja on raaka: lapsia tapetaan ja kirjojen henkilöillä on kurja elämä, mutta en ollut aikoihin törmännyt näin erilaiseen kirjaan! Kirjan juoni tempaisi mukaansa ja vaikka kirjassa on paljon kaikenlaista, pidin siitä. Mielestäni kirjallisuus kaipaa välillä kohahduttavia kirjoja luettavaksi. Ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja. Koska kyseessä on trilogian ensimmäinen osa, odotan mielenkiinnolla mitä seuraavilla osilla on tarjottavanaan.

Ainoan miinuksen koin sen puolesta, että olin nähnyt suhteellisen vasta elokuvan. En osannut kuvitella kirjan tapahtumia omassa päässäni: elokuvista tutut henkilöt ja paikat tekivät sen puolestani. Suosittelenkin ensin lukemaan kirjan ennen elokuvan näkemistä. Plussaa elokuva saa siitä, kuinka paljon se oli mukaillut kirjaa. Mutta onneksi se ei vedä niin paljon vertoja itse lukukokemukselle.