Alkuperäinen teos The Hitch-Hiker's Guide to the Galaxy, ilmestynyt 1979.  Suomennettu 2005 (ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 1989), suomentanut Pekka Markkula. Loisto. (s. 156)

"Älä hätäile. Maapallo tuhotaan tänään."

Tämä raju fantasia- ja science fiction -parodia sai loistavan vastaanoton ilmestyessään ensimmäisen kerran vuonna 1979, ja pian Adamsin piti rakentaa idean ympärille kuunnelma- ja tv-sarjat ja kaksi lp-levyä.

Suuri ilveily käynnistyy, kun Hyper-avaruuden suunnittelutoimiston edustaja ilmoittaa Maan asukkaille aikomuksesta rakentaa aurinkokunnan halki Avaruuden pikatie. Edustaja puhuu rauhallisesti: "Valitettavasti planeettanne on raivattava rakennustöiden tieltä. Toimitus kestää hieman alle kaksi minuuttia. Kiitos."

Eloon planeettamme possauksesta jää ainoastaan Arthur Dent, joka pääsee huimalle matkalle pitkin Linnunrataa. Linnunradan työntekijän Ford Prefectin kanssa Arthur tutustuu avaruuden hallintaan, maisemiin ja tapohin.

Linnunradan käsikirja liftareille on hauska ja omalaatuinen tarina, jota ei voi tosikoille suositella, heille voi vain tyynesti ilmoittaa: "Älä hätäile, kun vieraan planeetan topparoikka koputtaa ovellesi. Se tekee vain laillista työtään. Edessä saattaa olla pieni askel yhdelle ihmiselle, mutta kunnon rysäys ihmiskunnalle." (takakansi)

Ensin ajattelin tämän olevan ihan mukiinmenevä ja hauska kirja, mutta pikku hiljaa huomasin pitkästyväni tämän parissa ja välillä uskomaton epämahdollisuus ja tekstin hyppelehtisyys vain alkoivat ärsyttämään. Ilmeisesti olen niin megatosikko ihminen, mutta henkilökohtaisesti en oikein pitänyt kirjasta. Siis sen lopusta. Ja keskikohdasta.