Alkuperäinen teos City of Bones. THE MORTAL INSTRUMENTS Book One. Ilmestynyt 2007. Suomennettu 2009, suomentanut Terhi Leskinen. Otava. (s. 443)

15-vuotias Clary Fray joutuu outojen tapahtumien todistajaksi, kun nuori poika surmataan newyorkilaisella klubilla. Clary huomaa näkevänsä asioita, joita muut eivät näe - ei edes hänen paras ystävänsä Simon.

Kun sitten Claryn äiti katoaa mystisesti, alkaa tapahtua. Clary tutustuu varjometsästäjiin, jotka hallitsevat yliluonnollisten olentojen maailmaa New Yorkin arkitodellisuuden laitamilla: maallikoilta näkymättömissä elävät, juhlivat ja taistelevat haltijat, vampyyrit ja ihmissudet.

Häikäisevän komea ja ylimielinen nuori varjometsästäjä Jace Wayland oppaanaan Clary sukeltaa alamaailmaan etsimään äitiään ja Muutoksen maljaa, yhtä kolmesta voimaesineestä, jonka joutuminen vääriin käsiin olisi kohtalokasta. Samalla hän saa tietää itsestään ja äidistään asioita, jotka muuttavat hänen elämänsä lopullisesti... (takakansi)

Kaipaatko hieman erilaisempaa lukemista lukuisten vampyyritarinoiden joukossa? Iskikö sinuun Twilight-sarja? Siinä tapauksessa suosittelen lämpimästi tätä kirjaa, joka oli mukava piristysruiske fantasiakirjallisuudessa. Aluksi meinasin jättää kokonaan lukematta tämän kirjan, koska en syttynyt aluksi kirjan takakannen tekstille ja ajattelin sen olevan hyvin paljon samanlainen kuin mm. Twilight-sarja. Tietyllä tapaa kirjat muistuttavat Luukaupunkia, mutta on tässä paljon kirjailijan omaakin. Kirjaan jäi koukkuun ja enpä olisi uskonut että minä, joka käy jo kolmatta kymmentä, voi hullaantua myös tähänkin nuorten sarjaan. Lopun olisin toivonut olevan jännittävämpi, mutta luulen että seuraavassa osassa meno hieman vilkastuu (piti heti laittaa varaukseen tämä kirja).