Ilmestynyt 2007. Turbator. (s. 199)

Boris Hurtta on kirjailija, joka luottaa perinteen vahvuuteen. Seikkailutarinoissaan ja -romaaneissaan hän kulkee edeltäjiensä Marton Taigan ja Outsiderin polkuja ja samalla uudistaa lajia, tuo pulpseikkailuun voimalla nykyajan elementit. Hurtalle ominainen huumori on merkittava tekijä tarinoissa, "hurttamaisuus" on jo käsite.

Sama hurttamaisuus on tuttu myös Hurtan kauhu-, fantasia- ja scifinovellien lukijoille. Näitä tarinoita on vuosien saatossa ilmestynyt kymmenittäin, alan fanzineissa, pikku vihkosina ja myös sähköisissä nettilehdissä. Etenkin kauhutarinat ovat lukijoiden suosiossa, samoin kuin antikvariaattien ja vanhojen kirjojen maailmoihin sijoittuvat mystiset kauhujännärit.

Tässä kokoelmassa Hurtta osoittaa monipuolisuutensa kauhu-, fantasia- ja scifitarinoitten kertojana ja antaa lukijoille näytteen siitä, miten on aito kauhutarina: ei pelkkää viihdettä, vaan myös ajatuksia herättävää kirjallisuutta. Hurttamaista filosofiaa elämän olemuksesta ja elämästä kauhujen keskellä. (takakansi)

Olen joskus nuorempana lukenut Hurtan tarinoita ja pidin niistä hyvin paljon. Hurtan kirjoittamat tarinat eivät ole kovin hiuksia nostattavaa, mutta pidän hänen älykkäästä tavastaan kirjoittaa sekä hyvin paljon rikkaasta kielellisestä ilmaisusta. Hurtan tarinat ovat sellaisia, joita oli mukava kertoa lapsena toisille telttaretkillä ja sitten sai pelätä aamuun asti, kun ei uskaltanut mennä metsään tarpeilleen.

Vuoden pimein päivä - yön ja hämärän tarinoita, sisältää seitsemän hyvin erilaista kertomusta, joista jokainen jättää erilaisen tunteen jälkeensä. Pidin hyvin paljon Jäätalvi ja Paholaisen aivot tarinoista, joista edellisessä Hurtta jätti lopun lukijan mielikuvituksen varaan ja jälkimmäisessä oli melko hyytävä loppu. Nämä ovat enemmän perinteisiä kummitustarinoita, joissa ei mässäillä väkivallalla ja joiden perimäinen sanoma on "ahneella on likainen loppu".

Ainoa, mikä tuppasi välillä ärsyttämään, olivat korjaamatta jääneen kirjoitusvirheet, joita vilisi melkolailla tekstissä.