Alkuperäinen teos SHUTTER ISLAND, ilmestynyt 2003. Suomennettu 2004, suomentanut Heikki Karjalainen. Tammi. (s. 336)

Aschecliffen vankimielisairaala sijaitsee Shutter-nimisellä saarella Bostonin edustalla. Kesällä 1954 saarelle lähetetään liittovaltion sheriffit Teddy Daniels ja Chuck Aule tutkimaan karanneen potilaan tapausta. Potilas on Rachel Solando, vääristyneessä todellisuudessa elävä skitsofreenikko, joka on tuomittu omien lastensa surmaamisesta. Miten hän on voinut paeta tarkasti vartioidusta sellistään?

Teddyllä on omatkin syynsä tutkia sairaalaa: pyromaani, joka tappoi hänen vaimonsa, on passitettu Ascheliffeen vuotta aiemmin. Miksi miehestä ei näy jälkeäkään? Teddy on kiinnostunut myös sairaalassa käytävistä radikaaleista hoitomenetelmistä. Miten pitkälle sairaalan lääkärit kokeiluissaan menevät? Mitä tapahtuu vanhassa majakassa?

Mitä syvemmälle Teddy ja Chuck tutkimuksissaan etenevät, sitä vaikeammin totuus hahmottuu. Vähitellen alkaa tuntua siltä, että Teddy ja Chuck ovat tulleet saarelle jäädäkseen... (takakansi)

Mieli ja sen sairaudet ovat kiinnostaneet aina, joten Suljettu saari on ollut pitkään luettavien listalla. Mielenkiinnolla luin, miten Dennis Lehane punoi pirullista juonta ja kuljetti lukijaansa loppuun saakka. Aloin jopa itse ajattelemaan, mikä on lopulta totuus ja onko mm. tämä maailma missä elän, totta?

Valitettavasti kirja ei ollut niin hyvä kuin olin odottanut ja paikoitellen teksti oli sekavahkoa. Jos en olisi halunnut tietää, mikä on lopullinen totuus, olisin jättänyt kirjan muuten kesken. Mielestäni oli ihanaa lukea kirjaa 50-luvun hengessä, mutta välillä ärsytti suunnattomasti sillä kirja vaatii täydellistä keskittymistä. Kirjan lukemisessa menikin yllättävän kauan aikaa, sillä jouduin välillä palaamaan taakse päin kirjassa ajatuksen aina katkettua. Jään mielenkiinnolla odottamaan elokuvaversiota ja ohjaajan näkemystä kirjan tapahtumista.