Alkuperäinen teos Child 44, ilmestynyt 2008. Suomennettu 2009, suomentanut Heikki Karjalainen. Tammi. (s. 421)

Stalinin Neuvostoliitossa rikollisuutta ei ole. Mutta silti kansalaiset pelkäävät, eivät rikollisia, vaan valtiota. Väärä sana väärälle ihmiselle, kielletyn kirjan omistaminen - jo pelkkä epäilys vie tuhansia ihmisä pakkotyöleireille tai teloitettaviksi.

Lev Demidov on sotasankari ja työssä valtion turvallisuuspalvelussa, mikä takaa Leville ja hänen vaimolleen varsin ylellisen arjen. Lev on idealisti, joka uskoo että vain valtion viholliset sortuvat rikoksiin. Ja heitä Lev ansiokkaasti kuulustelut ja pidättänyt. Mutta sitten hän törmää sellaiseen rikollisuuteen, jonka ei pitäisi Neuvostoliitossa olla mahdollista. Seuratessaan julman sarjamurhaajan jälkiä rataverkkoa pitkin Moskovasta jäiseen Siperiaan Lev näkee kotimaansa uusin silmin ja havaitsee muuttuneensa itse epätoivotuksi henkilöksi. Pelastaakseen oman henkensä ja perheensä hänen on pakko saada murhaaja kiinni.

Lapsi 44 on kammottavan tarkka kuvaus vainoharhaisesta yhteiskunnasta ja hirveästä, todellisuuspohjaisesta rikosten ketjusta. (takakansi)

Lapsi 44 on kammottava kirja. Kammottava kertomus yhteiskunnasta ja valtiosta, jossa pelko vallitsee päivästä päivään. Pelko, joka ei hellitä edes unessa. En tiedä, kumpi inhotti enemmän: kirjan sarjamurhaaja vaiko viattomien ihmisten kokemat noitavainot sanottuaan tai tehtyään jotain väärää väärällä hetkellä. Yhtä lailla molemmat kuitenkin inhottivat.

Lapsi 44 on tutustuminen arvoinen kirja, ei pelkästään yhden kautta aikojen kammottavimman hirviön, Rostovin hirviön vuoksi, vaan myös Stalinin ajan Neuvostoliiton vuoksi. Itse en ollut juuri kummemmin perehtynyt Neuvostoliiton synkkään historiaan, koska 1900-luku ei ole oikein kiinnostanut. Aluksi ajattelinkin "voi ei, tämä kertoo Neuvostoliitosta!", mutta myöhemmin korjasin ajatustani moneen otteeseen tarinan edetessä. Lapsi 44 on vangitseva kirja eikä sitä voinut jättää kesken. Lapsi 44 on ehkä yksi parhaimmista kirjoista, joita olen koskaan lukenut. Mielenkiinnolla odotan, millainen kirjasta tehty elokuva tulee olemaan ja kirjastosta on pakko saada lainaan Salainen puhe, joka pienen etsivätyön perusteella näyttää olevan tälle kirjalle jatko-osa.